1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keskusrikospoliisi (KRP)

KRP epäilee: Suomesta vietiin Viroon tonneittain ympäristölle vaarallista jätettä – laiton jätekauppa on kasvava ilmiö, jossa liikkuu paljon rahaa

Tutkinnassa olevaan rikoskokonaisuuteen liittyy seitsemän yhtiötä. Epäiltyjä henkilöitä on kuusi. Tuoreen raportin mukaan laittomassa jätekaupassa liikkuu kansainvälisellä tasolla yhtä paljon rahaa kuin huumeiden salakuljetuksessa.

Keskusrikospoliisilla on tutkinnassa useiden ympäristörikosten kokonaisuus. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii rikoskokonaisuutta, jossa ympäristölle vaarallisia jätteitä epäillään kuljetetun laittomasti Suomesta ulkomaille.

Kokonaisuus koostuu kolmesta erillisestä tapauksesta, joissa jätteitä on kuljetettu Suomen ja Viron välillä. KRP tutkii kutakin tapausta epäiltynä törkeänä ympäristön turmelemisena. Epäiltyinä on osin samoja henkilöitä.

KRP kuvailee tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) esitutkinnassa olevaa rikoskokonaisuutta poikkeuksellisen laajaksi.

Vaarallisia jäteaineita ja -öljyä kuljetettiin tonnikaupalla

Ensimmäinen tapauksista alkoi Tallinnan satamaan pysäytetystä jätekuormasta, jonka sisältä paljastui rakennusjätteiden sijaan jätteenkäsittelyssä syntyvää alitetta, jonka kuljettamiseen vaaditaan lupa.

Viron viranomaiset ilmoittivat tapauksesta syksyllä 2019 Suomen ympäristökeskukselle (SYKE), joka teki tutkintapyynnön KRP:lle.

Selvisi, että yrittäjä oli ehtinyt viedä vuoden 2019 toukokuun ja lokakuun välillä Viroon yhteensä 1 700 tonnia jätteenkäsittelyssä syntyvää alitetta ilman lupaa. Alitetta ei voi kierrättää rakennus- tai purkujätteen tavoin, ja sen vientiin tarvitaan erillinen lupa.

Kuljetuskertoja oli yhteensä 70. Tapauksen tutkinnassa selvisi myös aiempia luvattomia kuljetuksia. Poliisi epäilee samojen henkilöiden vieneen Viroon 860 tonnia muuntajaöljyä vuosien 2018–2019 aikana.

Viime keväänä SYKE teki KRP:lle tutkintapyynnön toisesta tapauksesta, jossa Viroon oli viety vuonna 2018 yhteensä noin 2 600 tonnia vaaralliseksi luokiteltua jäteöljyä luvatta.

Kolmannessa tapauksessa jäteöljyä oli tuotu Virosta Suomeen. Tutkina alkoi KRP:n mukaan suomalaisen yhtiön havaittua, että sille oli tuotu keväällä 2020 jäteöljyä Virosta. KRP epäilee, että jätettä on tuotu luvatta Virosta Suomeen yhteensä 670 tonnia jätettä. Havainnon tehnyttä yhtiötä ei epäillä rikoksista.

Esitutkinta alkoi viime vuonna ja on vielä kesken. Epäiltynä on tällä hetkellä kuusi henkilöä, suomalaisia ja ulkomaalaisia. Kokonaisuuteen liittyy suoraan myös seitsemän yhtiötä, joista osa on suomalaisia ja osa ulkomaalaisia.

Kasvava ja kansainvälinen ilmiö

KRP:n, Tullin ja SYKE:n tuoreen raportin mukaan jätteiden laiton siirto Suomesta ulkomaille on kasvanut viime vuosina.

Raportissa todetaan, että laittoman jätekaupan tuottojen arvioidaan olevan maailmanlaajuisesti yhtä suuria kuin huumeiden salakuljetusbisneksen tuotot.

– Keski-Euroopassa rajat ylittävä jätteiden kuljetus ja "dumppaus" ovat vakavaa ja osittain järjestäytyneen rikollisuuden harjoittamaa toimintaa, jossa tavoitellaan suuria rikoshyötyjä, KRP:n rikoskomisario Riku Lindqvist kuvaileetiedotteessa.

Lindqvistin mukaan paljastuneiden tapausten valossa Suomen voi päätellä olevan osa Keski-Euroopan rikosilmiötä.

Oikaisu 17.5. klo 10.45: Jutussa kirjoitettiin aluksi virheellisesti, että esitutkinta olisi valmistunut. Esitutkinta on vielä kesken.