1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikokset

Yksi Suomen etsityimmistä rikollisista saa syytteet vanhoista rikoksista – pakoili vuosia ulkomailla, kun kumppanit istuivat vankilassa

Irakilaista miestä syytetään kahdesta törkeästä huumausainerikoksista sekä useista talousrikoksista. Tapaus liittyy vuonna 2014 paljastuneeseen laajaan huumeiden maahantuontirinkiin, joka oli aikoinaan TV-sarjan jakson aiheena.

Huumeliiga toi Suomeen amfetamiinia ja ekstaasia vuonna 2014. Kuvassa viranomaisten takavarikoimaa amfetamiinia Tullilaboratoriossa. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Laajan huumeiden maahantuontiringin päätekijänä pidetyn irakilaismiehen oikeudenkäynti alkaa Helsingin käräjäoikeudessa perjantaina. Irakilaista Arman Alinkoa syytetään kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta sekä useista talousrikoksista.

Oikeudenkäynti liittyy vuonna 2014 paljastuneeseen amfetamiini- ja ekstaasivyyhtiin, jota kuvailtiin aikanaan yhdeksi Suomen suurimmista. Sitä esiteltiin myös Arman Alizadin tv-sarjassa Arman ja Suomen rikosmysteerit.

Poliisi iski huumerinkiin isossa kansainvälisessä operaatiossa vuonna 2014. Moni tekijöistä jäi kiinni ja tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin. Alinko onnistui kuitenkin välttelemään poliisia ja pakenemaan ulkomaille.

– Näkemykseni mukaan hän oli liigan päätekijä yhdessä jo tuomitun hollantilaisen miehen kanssa, aluesyyttäjä Mira Berg sanoo.

Maaliskuussa 2020 keskusrikospoliisi lisäsi Alinkon Euroopan etsityimpien rikollisten listalle. Hän jäi kiinni Turkissa tammikuussa 2021 ja hänet karkotettiin Suomeen. Poliisi otti hänet kiinni lentokentältä.

– Olen odotellut seitsemän vuotta, että herra saataisiin tänne kuultavaksi ja nyt on saatu, petostutkinnasta vastaava rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisista kommentoi tuolloin Yle Uutisille.

Epäillään rahoittaneen huumeostoja vilpillisellä autokaupalla

Alinko otettiin kiinni Turkissa, koska hänen epäiltiin oleskelleen maassa laittomasti ja mahdollisesti väärillä henkilöllisyyspapereilla. Kuva: Keskusrikospoliisi

Alinkoa syytetään törkeiden huumausainerikosten lisäksi yhteensä viidestä törkeästä petoksesta ja kahdesta törkeästä kavalluksesta. Hänen epäillään rahoittaneen huumeostoja pyörittämällä vilpillistä autokauppaa Helsingissä. Epäillyt rikokset on tehty 2014.

– Sen ajan mittakaavassa kokonaisuus oli iso, mutta toki viime aikoina huumeiden takavarikot ovat olleet luonteeltaan niin massiivisia, ettei tämä yllä siihen suuruusluokkaan, aluesyyttäjä Berg sanoo.

Helsingin käräjäoikeus on varannut jutun käsittelyyn viisi päivää.

Yle kertoo epäillyn nimen jo ennen oikeuden ratkaisua epäiltyjen rikosten vakavuuden ja tapauksen saaman julkisuuden vuoksi. Alinko on ollut muun muassa nimellään ja kasvoillaan etsintäkuulutettuna Europolin etsityimpien listalla.