Hyppää sisältöön

Kaupungin työntekijät arvostelevat Frenckellin kauppaa: "Historiallinen virhe" – Tampereen kaupunginvaltuusto päättää asiasta tänään

Tampereen kaupunginvaltuusto on päättämässä tänään Frenckellin arvokiinteistön myynnistä kiinteistösijoittajalle. Tampereen Tilapalveluiden suunnittelupäällikkö pitää vanhan tehdasrakennuksen myymistä historiallisena virheenä.

Frenckellin kiinteistö kuvattuna Aleksis Kiven kadulta päin kesäkuussa 2019. Kuva: Marko Melto / Yle

Tampereen kaupunginvaltuusto on päättämässä tänään Frenckellin tehtaan kaupasta. Tampereen ydinkeskustassa, Tammerkosken rannalla sijaitseva kiinteistö ollaan myymässä sijoitusyhtiö M/K Tampere IV osakeyhtiölle 14,3 miljoonalla eurolla. Yhtiö suunnittelee Frenckelliin kulttuuri- ja majoitustoimintaa, mahdollisesti myös kylpylää.

Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi maanantaiaamuna, että Tampereen Tilapalvelut Oy:n suunnittelupäällikkö Mikko Allinniemi ja rakennuttamispäällikkö Jukka Kauppinen eivät pidä historiallisen arvokiinteistön myymistä perusteltuna.

Ylelle Alliniemi toteaa, että Frenckellin myyminen on historiallinen virhe. Hän korostaa, että kyseessä on hänen henkilökohtainen mielipiteensä, ei Tampereen Tilapalveluiden näkemys. Tilapalvelut on Tampereen kaupungin omistama yhtiö, joka huolehtii kaupungin omistamien rakennusten ylläpidosta ja kaupungin rakennushankkeista.

– Itselleni tämä on vaikea paikka, koska tässä vähän niinkuin puren ruokkivaa kättä. Mutta koen, että tämä on sellainen asia, joka täytyy nostaa keskusteluun.

Talous ja arvot ovat myymistä vastaan

Allinniemi sanoo haluavansa herättää arvokeskustelua siitä, millaisia kiinteistöjä kaupungin pitäisi omistaa.

– Kaupungin omissa linjauksissa todetaan, että sen omistuksessa on pidettäviä kaupunkikuvallisia kohteita, jotka kertovat kaupungin teollisuushistoriasta. Tässä on yksi sellainen, jonka minusta pitäisi kuulua kaupungille. Ajattelen, että tulevat polvet omistavat tämän, emme me.

Frenckellin kaupassa Alliniemeä harmittaa myös talouspuoli. 14,3 miljoonan euron kauppasummalla kaupunki on myymässä kiinteistökokonaisuuden, jonka huoneistoala on noin 14 000 neliömetriä ja rakennusoikeutta on 15 821 kerrosneliömetriä.

– Kyseessä on hyväkuntoinen, jopa ihan maailman mittaluokassa ainutlaatuinen arvorakennus. Ja sen hinnaksi tulee 1 000 euroa / neliö, tai jopa alle.

Allinniemen mukaan kaupunki on remontoinut virastokäytössä olevaa Frenckelliä tällä vuosituhannella yli 20 miljoonalla eurolla.

Kauppaa on suunniteltu pitkään

Frenckellin myymistä on suunniteltu jo pitkään. Tampereen kaupungin kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm muistelee, että asiasta on puhutta ainakin jo vuodesta 2016 lähtien.

Ekholmin mukaan arvokiinteistön myyminen ei poista sen historiaa.

– Historia on ja pysyy. Se, että kiinteistön käyttötarkoitus muuttuu, voidaan nähdä myös etuna kaupungin puolesta. Ja ennen muuta siinä, että keskustaan tulee monenlaista uutta toimintaa ja tapahtumaa.

Kaupunki järjesti Frenckellistä avoimen kaksivaiheisen tarjouskilpailun. Tarjouksia jätettiin määräaikaan mennessä kolme.

– 14,3 miljoona euroa on markkinoilta saatu hinta. Kauppaa esitetään tehtäväksi korkeimman tarjouksen perusteella, Ekholm sanoo.

Frenckellin tontti jää kiinteistökaupan jälkeen kaupungin omistukseen ja kaupunki saa siitä noin 500 000 euroa vuokratuloa vuodessa.

Kaupunginvaltuusto päättää Frenckellin myynnistä tänään kello 17 alkavassa kokouksessaan ylimääräisenä asiana. Kaupunginhallitus on myymisen jo hyväksynyt. Mikko Allinniemen mukaan hän on saanut ulostulostaan Aamulehdessä paljon positiivista palautetta.

Lue myös:

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.