Hyppää sisältöön

Sade- ja ukkosrintama nousi Suomen yli etelästä – meteorologi veikkaa bongareiden kiinnostuvan ukkoskauden aikaisesta alusta

Lämmin ja kostea ilma väistyy Venäjälle, ja tilalle on noussut voimakkaiden sadekuurojen ja ukkosten ryydittämää säätä. Iltakuuteen mennessä oli havaittu jo 700 salamaa. Viikko jatkuu epävakaissa merkeissä. Lämpötilat eivät enää laske alle 10 asteen.

Seuraavien päivien aikana Suomen yli kulkee useita saderintamia, joiden yhteydessä voi sataa ja ukkostaa paikallisesti. Kuva: Anniina Valtonen/ Yle

Sää muuttui maanantaina iltapäivästä epävakaiseksi, ja varsinkin etelässä ja idässä välillä on satanut reippaasti ja ukkonen kolissut. Kaakosta virtaa hyvin lämmintä ilmaa.

– Lämpötila nousi maanantaina parhaimmillaan Oulun korkeudella yli 24 asteen, aivan hellelukemiin ei kuitenkaan päästy, kertoo Ylen meteorologi Anne Borgström.

Kello 18 mennessä oli havaittu lähes 700 salamaa. Yhden tunnin aikana Suomussalmella vettä ropisi 7,3 mm ja Tampereellakin 6,8 mm. Suomen etäosissa monin paikoin on satanut yli 6 mm.

Suurimmat sademäärät mitattiin Helsinki-Vantaan mittausasemalla, jossa sadekertymä oli hieman yli 15 millimetriä.

Alkuviikon ukkosten ja sateiden yhteydessä voi esiintyä voimakkaampia tuulia. Maanantaina järviasemilla ja merialueilla mitattiin Ilmatieteen laitoksen mukaan reilu 15 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia, mutta muuten puuskat ovat pääosin jääneet tämän alle.

Alkuviikosta maan keskiosaan sekä pohjoiseen virtaa kaakosta lämmintä ilmaa.

Nopean säätyypin muutoksessa on kyse lämpimän kostean ja viileämpien ilmamassojen kohtaamisesta, mikä näkyy epävakaisuutena ja myös jatkuvampana sateena.

Tiistaina voi sataa laajasti

Luvassa voi Ylen meteorologi Anniina Valtosen mukaan olla useiden kymmenien millimetrien paikallisia saderyöpsyjä. Lämpötilat pysyvät sateisillakin alueilla alimmillaan noin kymmenessä asteessa ja sateiden väistyessä nousevat siitä selvästi.

Valtosen mukaan lämpötilat vastaavat hyvin kesän epävakaista aikaa, kun poutajaksoilla elohopea hätyyttelee 20:tä astetta.

Varsinainen ukkoskausi alkaa kesäkuussa, mutta etenkin tiistaina luvassa voi olla laajempikin ukkoskuuro.

– Tiistai on ensimmäinen kunnon päivä, joka voi saada ukkosbongarit liikkeelle.

Tiistaina myös paikalliset sadekuurot ovat voimakkaampia kuin maanantaina. Sade- ja ukkosrintama kulkee tiistaina toisin kuin maanantaina enemmän maan itäosien yli pohjoiseen. Itäosat säästyvät sateelta vielä maanantaina. Vielä tiistaina Pohjois-Karjalassa voi olla poutaa ja noin 20 astetta lämmintä.

Sateet auttavat allergikkoja

Koko viikko menee epävakaisen sään merkeissä. Ennusteiden mukaan keskiviikkona lähestyy uusi matalapaine, jonka mukana sataa enimmillään 15 millimetriä vettä. Lännessä keskiviikko voi olla jo poutainen, kunnes loppuviikosta nousee ehkä uusia sadealueita.

Anniina Valtonen/ Yle Sää

– Sademäärissä on suurta vaihtelua eri alueilla. Niiden määristä on vaikea sanoa mitään tarkkaa. Hetkessä voi tulla kunnon ryöpsähdys.

Sateet puhdistavat ilmaa runsaasta koivun siitepölystä.