1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hirmumyrskyt

Koronan riivaamaan Intiaan iskee historiallisen kova hirmumyrsky

Gujaratin osavaltion terveysviranomaiset yrittävät varmistaa, ettei alueen satojen sairaaloiden sähkövirta katkea. Hengityskoneet tarvitsevat jatkuvasti virtaa.

Voimakkain sykloni 20 vuoteen on juuri iskeytymässä Intian länsirannikolle
Voimakkain sykloni 20 vuoteen on juuri iskeytymässä Intian länsirannikolle

Intian länsiosaan iskee tänään maanantai-iltana voimakas sykloni, jolle on annettu nimi Tauktae.

Trooppisen hirmumyrskyn voima on nyt 5-portaisen asteikon tasolla 3, eli sen keskituulen nopeus on noin 52 metriä sekunnissa ja puuskissa tuuli yltyy 58 metriin sekunnissa.

Ennusteen mukaan Tauktae osuu mantereelle Gujaratin osavaltiossa. Myrskyn reitti kulkee ennusteen mukaan aluksi suoraan pohjoiseen, jolloin reitin lähelle osuisi Rajkotin miljoonakaupunki.

Myöhemmin myrskytuuli heikkenee ja myrskyn suunta kääntyy kohti koillista. Tuolloin sen vaikutuspiiriin tulisi esimerkiksi kuuden miljoonan asukkaan Ahmedabadin kaupunki.

Tauktaen ennustetaan olevan voimakkain myrsky, mikä on iskenyt Intian länsiosaan yli 20 vuoteen. Vuonna 1998 alueella riehunut myrsky aiheutti 4 000 ihmisen kuoleman.

Kuva: Weather Underground, Harri Vähäkangas / Yle

Koronapotilaat turvaan

Intia kärsii voimakkaasti koronaepidemiasta. Gujaratin terveysviranomaiset yrittävät varmistaa, että alueen 400 sairaalassa sähkönjakelu toimii myrskystä huolimatta. Tämä on elintärkeää esimerkiksi hengityskoneissa oleville koronapotilaille.

Virallisten lukujen mukaan Gujaratissa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen 9 000 ihmistä, mutta luvun uskotaan olevan suuresti aliarvioitu.

150 000 ihmistä on evakuoitu myrskyn tieltä. Kovan tuulen ja sateen ennustetaan aiheuttavan laajaa tuhoa. Myrskytuuli voi nostattaa rannikolle jopa 3-metrisen tulvan.

Tauktae muodostui viime viikonloppuna Intian eteläosan edustalla, jonka jälkeen se on kulkenut rannikon lähellä kohti pohjoista jatkuvasti voimistuen.

Tauktae-myrskyn rankkasateet ovat jo saaneet Mumbain kadut tulvimaan. Kuva: Inranil Mukherjee / AFP

Tänä aamuna myrskyn keskus oli Mumbain suurkaupungin tasalla ja myrsky oli tuolloin 4-tasolla. Myrsky on aiheuttanut vahinkoa rannikon asutukselle ja tähän mennessä se on vaatinut yhdeksän ihmisen hengen. Mumbain lentokenttä jouduttiin sulkemaan muutamaksi tunniksi.