1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleksei Navalnyi

Navalnyin verkosto päätymässä Venäjällä "äärijärjestöksi" – käsittely lykätty kesäkuulle

Syyttäjien mukaan Navalnyin verkosto ja hänen korruptionvastainen säätiönsä harjoittavat länsimaiden tukemana kumouksellista toimintaa Venäjällä. Venäjällä pidetään parlamenttivaalit ensi syksynä.

Aleksei Navalnyi Kuva: AFP

Venäjällä tuomioistuimen oli määrä käsitellä ehdotusta oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin verkoston määrittelemisestä "äärijärjestöksi". Käsittely on kuitenkin lykätty kesäkuun 9. päivään.

Syyttäjien mukaan Navalnyin verkosto ja hänen korruptionvastainen säätiönsä harjoittavat länsimaiden tukemana kumouksellista toimintaa Venäjällä. Oikeuden päätöstä ennakoiden Navalnyin verkosto on lakkauttanut toimintansa, jotta sen jäsenet ja tukijat välttäisivät mahdolliset syytteet.

Venäjän parlamentin duuman on määrä keskustella huomenna aloitteesta, jonka mukaan äärijärjestöjen jäseniä tai tukijoita kiellettäisiin asettumasta ehdolle vaaleissa.

Duuman käsittelemä ehdotus vaalikelpoisuuden menettämisestä tulisi voimaan taannehtivasti. Se ei koskisi vain Navalnyin lähipiiriä vaan kaikkia, jotka ovat joskus olleet Navalnyin verkoston rivijäseniä tai tukijoita.

Venäjällä pidetään parlamenttivaalit ensi syksynä.

Navalnyi itse on parhaillaan vankeudessa vanhan korruptiotuomion takia, jonka perusteita pidetään poliittisina. Navalnyi palasi tammikuussa Venäjälle Saksasta, missä hän oli sairaalahoidossa jouduttuaan Venäjällä myrkytyksen kohteeksi.

Korjattu 17. toukokuuta kello 12.17 tieto, että Navalnyin verkostoa käsiteltäisiin tuomioistuimessa tänään maanantaina. Käsittelyä on lykätty.

Lue lisää:

Kirjeenvaihtajalta: Putinismi on siirtynyt vaiheeseen, jossa valta perustuu pelottelulle

Venäjä on määritellyt oppositiopoliitikko Navalnyin verkoston terroristien ja äärijärjestöjen tietokantaansa

Venäjällä tuomioistuin määräsi Navalnyin korruptionvastaisen säätiön rajoittamaan toimintaansa