1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Virusmuunnos leviää Keski-Pohjanmaalla "kuin kulovalkea" – epidemian keskellä kärvistelevä Kannuksen kaupunki kehottaa jo hakemaan lapsille vapaata koulusta

THL päättää alueellisesti kohdennettavista rokotteista perjantaisin. Tällä hetkellä Keski-Pohjanmaa täyttää kriteerit, joilla niitä saa. Maanantaina kerrottiin 23 uudesta koronavirustartunnasta.

Suuri osa koululaisista on siirtynyt taas etäopetukseen. Kannuksessa etäopetusta tai vapaata koulusta suositellaan kaikille eskarilaisista toiselle asteelle. (Kuvituskuva) Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Keski-Pohjanmaan koronatilanteessa ei näy vielä paranemisen merkkejä.

Eilen uusia tartuntoja varmistui 21 ja tänään maanantaina kerrottiin 23 uudesta tartunnasta.

Tilanteen tekee erityisen huolestuttavaksi, että mukana on niin sanottua Intian virusmuunnosta, joka leviää tehokkaasti etenkin yhä rokottamatta olevien nuorten keskuudessa. Soiten johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell pelkää, että virusmuunnos leviää nuorilta myös ikääntyneisiin ja muihin riskiryhmiin.

– Virus leviää nyt kuin kulovalkea. Suosittelisin, että nuoret pysyisivät omissa oloissaan.

Keski-Pohjanmaan aluella on todettu viimeisten kahden viikon aikana yhteensä 124 positiivista koronatartuntaa. Samalta ajalta ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 160 sataa tuhatta asukasta kohden.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) arvioidaan perjantaisin alueellisesti kohdennettavien koronarokotteiden tarpeesta eri alueilla. Johtava asiantuntija Mia Kontio THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -osastolta toteaa, että tällä hetkellä Keski-Pohjanmaa täyttää nämä kriteerit.

Koronaviruksen tilannekuvan tunnusluvut on päivitetty:

– Jos sairaanhoitopiirin ilmaantuvuus nousee yli 100/100 000 viimeisen 14 vuorokauden aikana, on alue oikeutettu saamaan lisäannoksia, Kontio vastaa sähköpostitse.

Tämän viikon jakeluissa THL painotti Varsinais-Suomen ja Päijät-Hämeen alueita.

Lue seuraavaksi: Keski-Pohjanmaan koronarypäs kasvaa: Kokkolan ketjusta jo yli 100 tartuntaa, karanteenissa lähes tuhat – sairaanhoitopiiri siirtyy leviämisvaiheeseen

Alakoululaisille haettava vapaata Kannuksessa

Keski-Pohjanmaalla on viranomaisen määrämässä karanteenissa tällä hetkellä toista tuhatta henkilöä. Lisäksi omaehtoisessa karanteenissa arvioidaan olevan joitain satoja henkilöitä. Tartuntoja on poikkeuksellisen paljon erityisesti Kannuksessa.

Koko maakunnassa koulut ovat siirtyneet laajasti etäopetukseen ja vapaa-ajan toiminta keskeytetty. Kannuksessa kaikille koululaisille suositellaan kotonaoloa.

– 4.-9.-luokkalaiset ja toinen aste ovat etäopetuksessa. Eskarilaisten ja alaluokkien oppilaille suosittelemme vapaan hakemista koulusta, sanoo Kannuksen kaupunginjohtaja Jussi Niinistö.

Myös Kannuksen kunnanvirasto on kiinni tämän viikon. Kuntavaalien ennakkoäänestyksen takia se joudutaan ensi viikolla avaamaan, sanoo kaupunginjohtaja Jussi Niinistö. (Arkistokuva) Kuva: Kalle Niskala / Yle

Niinistön mukaan pienten laittaminen etäopetukseen ei ole vielä mahdollista, mutta tiistaina asiasta palaveerataan viranomaisten kanssa uudelleen ja tehdään mahdollisesti päätöksiä loppuviikon etäopetuksesta.

Kaikki vapaa-ajantoiminta, myös ulkotiloissa tapahtuva, on keskeytetty.

– Kunnanvirasto on kiinni tämän viikon, mutta ensi viikolla joudumme avaamaan, koska kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa.

Alla olevalla videolla Kannuksessa asuvat Ari Haapamäki ja Timo Perttula kertovat suhtautumisestaan koronavirustilanteeseen.

Kannuslainen Ari Haapamäki kaupan edessä
Korona piinaa pientä Kannuksen kuntaa - miten asukkaat ovat reagoineet kasvaviin koronatartuntamääriin?

Tartuntalähteenä myös nuorten rekrytointitapahtuma

Alueen tartuntaketjuista on syytetty tähän asti Kokkolassa järjestettyä vappubrunssia. Dabnellin mukaan tuo tapahtuma on toinen tartuntalähteistä, mutta saanut ehkä kohtuuttomankin paljon huomiota.

Tartuntoja on levinnyt myös ammattiopiston opiskelijoille suunnatusta rekrytointitapahtumasta.

– On mahdotonta sanoa, mikä on muna ja mikä kana. Nuorten keskuudessa viruksen leviäminen näyttää liittyvän rekrytointitapahtumaan, jossa ihmisiä tuli ja meni. Siellä noudatettiin varotoimia, mutta virus lähti leviämään, Dabnell sanoo.

Sairaanhoitopiirissä työllistää tällä hetkellä tartuntaketjujen ja altistuneiden jäljittäminen. Dabnellin mukaan työmäärä on niin valtava, että vaikka tehtäviin ohjataan lisää ihmisiä jatkuvasti, osa ketjuista ehtii levitä.

– Teemme parhaamme ja pitkää päivää, mutta kyllä se vaikeata on.

Myös koronarokottamiseen on ohjattu lisää työntekijöitä.

Ajantasaista tietoa koronatilanteesta alueella löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun). Ajantasaista tietoa epidemiatilanteen vaikutuksista alueen terveydenhoitoon löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Ohjeet koronavirustestiin hakeutumiseksi löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Aiheesta voi keskustella tiistaihin 18. toukokuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Keski-Pohjanmaalla todettu 14 uutta koronavirustartuntaa – Vain reilu puolet tartuntaketjuista pystytään jäljittämään

Keski-Pohjanmaalla on Suomen paras koronatilanne – taudin ilmaantuvuus on maan pienin