1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairaalat ja terveyskeskukset

Luottamusmies: Sijaisten tilalle vakituisia hoitajia, ja kiire helpottaa – "Siihen on hyviä mahdollisuuksia", sanoo sairaanhoitopiirin johtaja

Yle kertoi viikonloppuna Jyväskylän sairaala Novan hoitajien uupumisesta työtaakan alle, kun päälle painavat henkilöstöpula, korona ja vuodenvaihteessa tapahtunut muutto uusiin tiloihin. Ammattiliitto Tehyn mukaan ongelmat vaatisivat pikaista puuttumista, vaikka eivät olekaan täysin poikkeuksellisia.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Uuden sairaala Novan päivystys on ruuhkautunut Keski-Suomessa ajoittain erittäin pahasti.
Uuden sairaala Novan päivystys on ruuhkautunut Keski-Suomessa ajoittain erittäin pahasti.

Hoitajapula helpottaisi, jos sijaisten tilalle palkattaisiin vakituisia työntekijöitä, ehdottaa Tehyn Keski-Suomen sairaanhoitopiirin varapääluottamusmies Kati Jetsu.

Jetsu kertoi lauantaina Ylelle, että Jyväskylän uuden sairaala Novan päivystyksen hoitajat kärsivät kiireestä. Syy on hänen mukaansa se, että hoitajia on liian vähän.

– Kaikista uuvuttavinta on riittämättömyyden tunne. Pitäisi olla silmät selässäkin ja ainakin neljä kättä, että ehtisi tehdä kaiken, mitä pitää ja mihin olisi osaamista, Jetsu toteaa.

Sijaisten rekrytoinnin ongelmat myöntää myös Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen. Vakituisiin työsuhteisiin sen sijaan riittää hänen mukaansa hoitajia.

– Yksi keino olisi vakinaistaa uusia tulijoita. Sitä pitää käyttää yhä enemmän, ja siihen on hyviä mahdollisuuksia, Kinnunen sanoo.

Hän huomauttaa, että yhtä poppaskonstia tilanteen ratkaisemiseksi ei kuitenkaan ole. Uusilla tulokkailla voi olla edessään esimerkiksi jatko-opintoja, joiden takia he itse haluavat vaikkapa virkavapaata.

– Isossa kuvassa kyse on siitä, paljonko meillä on taloudellisia resursseja käytettävissä, Kinnunen toteaa.

Kiirettä lisää sekä Jetsun että Kinnusen mukaan myös korona-aika sekä sairaalan muutto uusiin tiloihin alkuvuodesta.

Hän huomauttaa, että kuntien investointipäätöksen mukaan uuden sairaalan pitäisi tuoda kymmenen prosentin tuottavuushyöty. Tarkoituksena on siis säästää rahaa.

– Se ei tarkoita, että joka paikasta pitäisi vähentää. Tiedämme, että kuuman sairaalan toimintoihin ja päivystykseen pitäisi panostaa.

Tehy: Vaatisi pikaista puuttumista

Jyväskylän uuden sairaala Novan päivystyksen hoitajien vakavat työssä jaksamisen ongelmat vaatisivat pikaista puuttumista, mutta niissä ei ole mitään kovin poikkeuksellista, arvioidaan hoitajien ammattijärjestöstä Tehystä.

– Henkilöstöpula on valtakunnallinen ongelma sote-alalla. Vain osa näistä paikoista tulee julkisuuteen, ja nyt vuorossa on sairaala Novan päivystys. Siellä on ilmeisesti pidempään ollut merkkejä ilmassa, mutta nyt on kamelinselkä katkennut, arvioi Tehyn kehittämispäällikkö Sari Viinikainen.

Yle kertoi, miten varapääluottamusmiehen mukaan hoitajat väsyvät jatkuvassa kiireessä ja henkilökunta on jatkuvasti "rajoilla". Sairaanhoitopiirin johtaja myönsi, että pula työntekijöistä ja etenkin sijaisista on päivystyksessä krooninen.

Ylimääräisinä ja poikkeuksellisina kuormitustekijöinä ovat vielä koronapandemia ja Keski-Suomen sairaalan muutto. Sairaalan toiminnot siirrettiin kokonaan uusiin tiloihin vuodenvaihteessa.

– En osaa sanoa, kuinka paljon tilanteessa on uusien tilojen tuomaa haastetta, mutta kyllä ongelmat vaikuttavat pitkäaikaisemmilta. Ehkä ajateltiin, että uusi sairaala helpottaisi tilannetta ja olemassa oleva henkilökunta riittäisi, mutta näyttää siltä, että näin ei ole, Viinikainen sanoo.

Viinikainen muistuttaa, että kesä on päivystyksissä kiireisintä aikaa. Riskinä on, että ruuvi kiristyy kesän kiireissä ja sijaispulassa entisestään.

– Kyse ei ole pelkästään henkilökunnan määrästä. Päivystykseen tulevat kriittisesti sairaat potilaat, ja jos silloin ei ole osaavaa henkilökuntaa, ollaan aika lailla helisemässä.

Mitä Tehyn mielestä tällaisessa tilanteessa pitäisi sitten tehdä, kun sairaanhoitopiirin johtokin myöntää, että henkilökuntaa ei ole riittävästi?

– Lähtisin liikkeelle työoloista. Ovatko uudet toimitilat suhteessa henkilöstöresurssiin kunnossa? Minkälaisia vuoroja päivystyksessä joudutaan tekemään? Ihmiset ovat oikeutettuja lomiin ja palautumiseen. Nyt vaikuttaa siltä, että siihen ei ole ollut mahdollisuutta, vaan heidän odotetaan joustavan koko ajan.

Isona rakenteellisena asiana Viinikainen muistuttaa myös hoitoalan palkkauksesta, johon työntekijäpuolella on pitkään oltu tyytymättömiä.

– Vaikuttaa myös siltä, että päivystyksestä on lähdetty muihin yksiköihin. Jos saman palkan saa muissa yksiköissä inhimillisillä työoloilla, varmaan itsekin siirtyisin sellaiseen paikkaan.

Voit keskustella aiheesta tässä 19.5. klo 23 saakka.

Lue lisää aiheesta:

Jatkuva kiire piinaa hoitajia: itkien kotiin, lomia pitämättä, alanvaihto mielessä – "Porukka on todella väsynyttä", sanoo luottamusmies

Lasse Vilenius vietti seitsemän tuntia päivystyksessä, moni lähti ilman hoitoa – Ylilääkäri: Ilman muuta ottaisimme mielellämme lisää työntekijöitä

Suomen valtavaan hoitajapulaan keksittiin yksi uusi ratkaisu – suomen kielen opettaja: "Olemme valmistautuneet lähtemään ihan alkeista"