1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Virolahti

Kuntavaaliehdokkaat eivät laittaisi autoilua kevyen liikenteen tarpeiden edelle Virolahdella – vanhusten turvallisuus tahdotaan taata

Virolahdella autoillaan etäisyyksien vuoksi paljon, mutta kolmasosa asukkaista on yli 65-vuotiaita, joista osa liikkuu jo huonommin. Siksi kuntavaaliehdokkaat kannattavat kevyen liikenteen olojen tarpeiden huomioimista mahdollisimman hyvin.

Virolahden asukkaista kolmasosa on yli 65-vuotiaita. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Ylen vaalikoneeseen vastanneista Virolahden kuntavaaliehdokkaista valtaosa on sitä mieltä, että autoilu ei saa jyrätä pyöräilijöitä ja jalankulkijoita päätöksenteossa.

Vaalikoneessa pyydettiin vastaamaan väittämään, jonka mukaan autoilun tarpeet olisi asetettava kävelyn ja pyöräilyn edelle myös taajamissa. Vastauksissa sai olla täysin tai jokseenkin eri tai samaa mieltä.

Kukaan ei ole täysin yhtä mieltä väitteen kanssa, ja jokseenkin samaa mieltä on vain kolme ehdokasta. Yhtä mieltä olevat kuuluvat kokoomukseen, perussuomalaisiin ja keskustaan. Suurin osa vastasi olevansa jokseenkin eri mieltä väitteen kanssa.

Ehdokkaiden itse kirjoittamissa vaalikonevastausten kommenteissa esiin nousee Virolahden ikärakenne ja turvallisuus.

Väittämiä kommentoineet ehdokkaat huomauttavat, että kevyen liikenteen reittejä käyttäville, kuten vaikeasti liikkuville vanhuksille, on varmistettava turvallinen matka määränpäähänsä. Parannusehdotuksiksi esitettiin esimerkiksi valaistusta ja talvihiekoitusta.

Virolahden asukkaista liki kolmasosa on yli 65-vuotiaita ja noin 13 prosenttia alle 16-vuotiaita, ja etenkin he käyttävät kevyen liikenteen väyliä ja jalkakäytäviä.

Yhdessä vastauksessa huomautetaan myös, että autoilijatkin voisivat kulkea taajama-alueella kävellen, jos autoille on tarjolla pysäköintitilaa.

Kirsi Lönnblad on tapaamassa Virolahden kunnanjohtaja Veli-Matti Pullia.

Kuuntele Suomen suurimman vaalikiertueen Kuntarundin jakso Virolahdelta täältä.

Ylen vaalikoneen löydät täältä(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).