1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Viime kesä oli Pirkanmaalla käsittämättömän hyvä, nyt voi tulla hetkessä käänne huonompaan – infektiolääkäri kuvaa syitä herkkään tilanteeseen

Aikuisten joukkuelajeja voi harrastaa taas ulkona. Maauimala voidaan avata kaikille rajoitetulla yleisömäärällä, lapset ja vauvat pääsevät uimaan. Yle seurasi Pirkanmaan pandemiaryhmän mediainfoa.

Koronavirus
Pirkanmaan koronanyrkin infotilaisuus
Pirkanmaan koronanyrkin infotilaisuus

Harva muistaa, kuinka käsittämättömän hyvä viime kesä oli Pirkanmaalle. Nollarivi oli vaikuttavan pitkä.

Koko kesän aikana Pirkanmaalla todettiin yhtä monta koronatartuntaa kuin nyt varsin hyvänä yhtenä päivänä.

Kesäkuun alusta elokuun puoleen väliin Pirkanmaalta tilastoitiin 11 koronatartuntaa. Nyt sama määrä voi helposti tulla yhtenä päivänä, vaikka tilanne on selvästi parantunut.

Pirkanmaan pandemiaryhmän mediainfossa käytiin tiistaina läpi Pirkanmaan koronatilannetta ja alueellisia suosituksia. Asiantuntijoina mediainfossa olivat johtajaylilääkäri Juhani Sand ja ylilääkäri Jaana Syrjänen TAYSista.

– Tarvitaan aika paljon malttia, että kesä saadaan pelastettua, Sand kertoo.

Jaana Syrjänen sanoo, että viime kesään lähdettiin huomattavasti matalammista luvuista kuin nyt. Toisaalta nyt on rokotteita toisin kuin viime kesänä.

– Nyt on ollut hyviäkin päiviä. Aika näyttää.

Käänteitä on nähty Suomessakin, kun epidemia on yhtäkkiä levähtänyt Päijät-Hämeessä ja Keski-Pohjanmaalla.

– Keski-Pohjanmaa kiihtyi viikossa nollasta sataan. Se kuvaa, miten herkässä tämä tilanne on, Syrjänen kertoo.

Ilmaantuvuuden nopeaan vaihteluun vaikuttaa se, että suomalaisilla ei ole vielä taudille luontaista immuniteettia ja rokotuskattavuus ei ole vielä korkea. Tilanteet voivat muuttua nopeasti.

Suosituksia lievennettiin

Viikko sitten moni suositus Pirkanmaalla muuttui. Kokoontua saa nyt 50 ihmistä kerrallaan. Lapset ja nuoret voivat kilpailla ulkona ja eläkeläiset käydä uimahallissa.

Pandemiaryhmä höllensi nyt tiistaina suosituksia lisää. Aikuisten joukkuelajeja voi ulkona harrastaa väljemmin eikä esimerkiksi joukkuepeleissä tarvitse noudattaa turvavälejä. Myös turnaukset ovat mahdollisia.

– Jalkapallot ja pesäpallot ja muut harrastamiset ulkona ovat nyt luvallisia, Sand kertoo.

Maauimala voidaan Pirkanmaalla avata kaikille rajoitetulla yleisömäärällä. Uimahalleissa on mahdollista käynnistää vauvauinnit ja lasten uimakoulut.

Jalkapallostadionilla saa olla vain 50 henkeä, mutta ravintoloiden terasseilla on voitu istua lähekkäin. Sandin mukaan tämä johtuu siitä, että eri viranomaiset päättävät eri toimialoista. Asioista keskustellaan hänen mukaansa ja tilanteeseen voi olla tulossa muutosta.

Aikuisten sisäharrastuksia ei vielä avata

Ensi viikolla tarkastellaan aikuisten harrastustoimintaa sisätiloissa, mutta sisäharrastustoiminnan vapauttaminen edellyttää pääsemistä perustasolle. Kansalais- ja työväenopistojen kesäkurssit ovat mahdollisia kesäkuussa, jos epidemiatilanne jatkuu suotuisana. Koulujen juhlatilaisuuksia ja nuorisotilojen kesätoimintaa käsitellään myös vasta ensi viikolla.

Valtakunnallinen etätyösuositus on voimassa kesäkuun loppuun asti.

Ylilääkäri Jaana Syrjänen kertoo, että Suomessa on saavutettu tasainen vaihe. Suomen naapurimaissa Ruotsissa ja Baltiassa ilmaantuvuus on vielä korkeaa.

Pirkanmaalla on koronan takia vain pari potilasta sairaalahoidossa, mutta Kanta-Hämeessä sairaalapotilaita on paljon enemmän.

Pirkanmaa yhä kiihtymisvaiheessa

Pirkanmaa on edelleen kiihtymisvaiheessa. Koronan ilmaantuvuus sairaanhoitopiirin alueella on edellisen kahden viikon ajalta 28 tapausta 100 000 asukasta kohden. Positiivisten testitulosten osuus kuluneen viikon ajalta on 0,9 prosenttia Fimlabissa tutkituista näytteistä.

Pirkanmaalaisista 36 prosenttia on saanut ensimmäisen koronarokotuksen.

– Emme ole lähelläkään laumaimmuniteettia, Syrjänen sanoo.

Syrjänen toivoo, että nuoremmat ikäluokat käyvät nyt hyvin rokotuksissa, koska se mahdollistaa yhteiskunnan avaamisen.

Viime viikolla todettiin 67 uutta tartuntaa. Se on 17 vähemmän kuin edellisellä viikolla. Tartunnoista pystyttiin selvittämään 56 tartunnan lähde.

Kaikkiaan 26 tartuntaa voidaan luokitella perheiden sisäisiksi tartunnoiksi. Ystävien ja tuttavien tapaamisista tuli kahdeksan tartuntaa. Viideltä eri työpaikalta kertyi kahdeksan tartuntaa.

Kolmesta eri alakoulusta saatiin neljä tartuntaa ja päiväkodissa todettiin yksi tartunta.

Maskisuositus toiminut yläkouluissa ja toisella asteella

Yläkouluissa ja toisella asteella on ollut maskisuositus, mikä on ehkäissyt Jaana Syrjäsen mukaan selvästi tartuntoja. Harvat tartunnat ovat tulleet silloin, kun maskit eivät ole olleet naamalla.

Vapaa-ajan harrastuksista tuli viime viikolla kaksi tartuntaa. Ulkomailta tuli viime viikolla kuusi tartuntaa.

Tartuntoja on eniten 20–29-vuotiailla. Yli 60-vuotiailla on vähän tartuntoja, mikä kertoo rokotuksista.

Vapun jäljiltä ei ole tullut yksityisistä juhlista tartuntaryppäitä.

– Tuuriakin tarvitaan. Sellaisia tilanteita jokainen on varmasti nähnyt, joissa tartunnan riski on olemassa, Syrjänen sanoo.

Yli 7 000 pirkanmaalaista kävi koronatestissä viime viikolla. Pirkanmaalla on nyt ylivoimaisesti eniten brittivirusmuunnosta. Siihen rokotteet tehoavat Jaana Syrjäsen mukaan hyvin.

Lue lisää:

Ylioppilasjuhlissa saa olla 50, lapset ja nuoret voivat kilpailla ulkona, eläkeläiset uida – Pirkanmaalla moni suositus muuttui, Yle seurasi

Pirkanmaan koronatilanne rauhoittui – johtajaylilääkäri voisi alkaa harkita matkaa ulkomaille tulevana talvena, Yle seurasi suorana