1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenneonnettomuudet

Satojen nuorten mopomiitti tyssäsi alkuunsa Haminassa, kun kaksi loukkaantui vakavasti – poliisi kertoo, miten mopotapaamiset ovat muuttuneet

Kaksi moottoripyöräilijää loukkaantui vakavasti kolarissa viime lauantaina Haminassa. Onnettomuus tapahtui mopomiitissä, johon osallistui satoja ihmisiä.

Liikenneonnettomuudet
Moottoripyörä kumollaan tienlaidalla
Haminassa sattui viime lauantaina vakava kolari, jossa loukkaantui kaksi moottoripyöräilijää. Onnettomuus tapahtui Neuvottomassa Mäkelänkankaantiellä järjestetyssä mopomiitissä.Sasu Mäkinen

Kaakkois-Suomen poliisin mukaan Haminassa viime lauantaina järjestettyyn mopomiittiin osallistui satoja ihmisiä.

Poliisi on kuulustellut useita ihmisiä ja jatkaa kuulusteluja edelleen.

– Nyt kun puhutaan tapahtumasta, jossa on ollut useita satoja osallistujia, myös todistajien lukumäärä on suuri, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Salminen kertoo.

Poliisin mukaan mopomiittien ongelmana on se, että ne eivät ole virallisia tapahtumia. Kutsut leviävät nopeasti sosiaalisessa mediassa.

– Näillä ei ole virallista järjestäjää. Porukka vain kokoontuu paikalle. Jos siellä olisi virallinen järjestäjä, pystyttäisiin sopimaan tietyt pelisäännöt jo etukäteen, Kaakkois-Suomen poliisin liikenneyksikön johtaja, komisario Jukka Tylli sanoo.

Mäkelänkankaantiellä Haminan Neuvottomassa järjestetyssä mopoilijoiden kokoontumistapahtumassa sattui lauantaina kolari, jossa kaksi noin 20-vuotiasta miestä loukkaantui vakavasti.

Kolari tapahtui, kun mies kääntyi moottoripyörällä vasemmalle saman kaistan yli, jota pitkin toinen oli ajamassa moottoripyörällä vastakkaiseen suuntaan. Molemmat vietiin sairaalaan.

Lue lisää: Kaksi parikymppistä miestä loukkaantui vakavasti mopomiitissä Haminassa – molemmat kriittisessä tilassa sairaalaan

Poliisin mukaan miesten tila on edelleen kriittinen.

Onnettomuus sattui alkumetreillä

Yksi tapahtuman osallistujista kertoo, että miittien tarkoituksena on kaksipyöräisten harrastajien kokoontuminen. Hänen mukaansa lauantaina sattunut onnettomuus tapahtui heti tapahtuman alkumetreillä.

Osallistujan mukaan mopomiittien sääntöihin kuuluu, että pysytään omalla kaistalla ja kokoontumisissa pitää osata käyttäytyä.

Yle ei julkaise haastatellun nimeä tapahtumien arkaluontoisuuden takia ja siksi, että hän on alaikäinen.

Kaakkois-Suomen poliisista kerrotaan, että mopomiitit ovat vuosien saatossa muuttuneet.

– Alkuun se oli sellaista nuorten kokoontumista, jossa mopoilijat kokoontuivat ja ajelivat paikasta toiseen. Nykyään siellä järjestetään kiihdytyskisoja, keulitaan ja tehdään temppuja mopoilla. Aikoinaan näihin osallistui pelkästään mopoja, mutta nykyään siellä on kevytmoottoripyöriä, moottoripyöriä ja jopa autoja mukana, sanoo liikennepoliisiyksikön johtaja, komisario Jukka Tylli.

Tyllin mukaan vaaratilanteita tulee silloin, jos mopomiiteissä ajetaan miten sattuu ja eri suunnista. Hänen mukaansa tämä ajotapa ei kuulu yleisille teille.

– Tällaisen leikkimisen pitäisi tapahtua suljetuilla radoilla. Radalla olisi valmiina ensihoito paikalla. Toisaalta eipä kukaan taida sellaisia tapahtumia järjestää, joissa voisi mielin määrin rällätä mopoilla, Jukka Tylli sanoo.

Poliisi tutkii onnettomuutta

Kaakkois-Suomen poliisi tutkii Haminassa sattunutta onnettomuutta muun muassa törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja törkeänä vammantuottamuksena. Rikosnimikkeitä on kaikkiaan seitsemän. Loput ovat lievempiä rikosnimikkeitä.

Osallisina onnettomuudessa oli kaksi noin 20-vuotiasta miestä. Molemmat loukkaantuivat vakavasti. Poliisi ei epäile rikoksesta ketään muita onnettomuuteen liittyen.

Poliisi jatkaa kuulusteluja tämän viikon aikana.

– Varmaan loppuviikosta nähdään taas uutta suuntaa, mihin päin ollaan menossa, tutkinnanjohtaja Mika Salminen sanoo.

Kaakkois-Suomen poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja moottoripyöräonnettomuudesta ja mahdollisia kuva- ja videotallenteita tutkintaa varten.

Materiaali pyydetään toimittamaan sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.kaakkois-suomi@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun) tai puhelimitse numeroon 050 447 9574.