Hyppää sisältöön

Venäjällä taas suuri öljyvuoto

Olosuhteet Pohjois-Venäjällä tekevät öljyntorjuntatyön lähes mahdottomaksi. Ympäristönsuojelijat uskovat, että öljyä on päässyt maastoon paljon Lukoil-yhtiön kertomaa enemmän.

Öljyvahinkoa yritetään torjua Kolvajoella. Kuva: AOP

Venäjän pohjoisosassa on tapahtunut jälleen suuri öljyvuoto. Komin tasavallan viranomaiset ovat julistaneet alueelle hätätilan.

Vuoto on ilmeisesti peräisin Lukoil-yhtiön rikkoutuneesta putkesta.

Vuoto havaittiin aluksi Kolvajoessa, jonka vedet laskevat Usajokeen Usinskin kaupungin lähellä. Usinskia pidetään Komin tasavallan "öljypääkaupunkina".

Lukoilin työntekijöiden mukaan putkesta on vuotanut seitsemän tonnia raakaöljyä, josta neljä tonnia saastutti runsaan hehtaarin kokoisen alueen maaperää. Kolme tonnia on päässyt jokiveteen.

Paikalliset ympäristöaktivistit uskovat, että öljyä on päässyt luontoon selvästi enemmän, mutta Lukoil yrittää peitellä vahingon suuruutta, kertoo The Moscow Times -lehti (siirryt toiseen palveluun). Paikalliset asukkaat ovat lehden tietojen mukaan nähneet kuolleita kaloja jo 10. toukokuuta, jolloin öljyvahingosta ei vielä oltu kerrottu.

Usajoki yhtyy Petšorajokeen, joka laskee Barentsinmereen.

Lukoilin mukaan 150 ihmistä on torjumassa öljyvahinkoa. Ympäristönsuojeluun erikoistuneen The Barents Observer -sivusto (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Lukoilin työntekijät sekoittavat jokiveteen öljyä hajottavaa ainetta.

Barents Observerin haastattelemien silminnäkijöiden mukaan öljyntorjunta näyttää toivottomalta. Jokeen ei voida laittaa öljyn leviämistä estäviä puomeja, koska joessa on runsaasti jäälauttoja.

The Moscow Timesin haastattelema Venäjän Greenpeacen projektipäällikkö Vladaimir Tšuprov kertoo, että öljyvuotoja syntyy, kun ikääntymään päässeiden öljyputkien metalli syöpyy puhki.

Arkangelin alueen ja Nenetsin autonomisen alueen tutkimuskomiteat ovat aloittaneet rikostutkinnan.

Vajaa vuosi sitten Venäjällä tapahtui suuri öljyonnettomuus, kun Norilskin kaupungin lähellä jokeen pääsi 20 000 tonnia dieselöljyä. Usinskissa pääsi vuonna 1994 jokeen 60 000 tonnia öljyä.

.
.