Hyppää sisältöön

Maan eniten juovat keski-ikäiset miehet löytyvät Päijät-Hämeestä – viime vuonna riskikäyttäjiä kartoitettiin 11 000 kertaa

THL on arvioinut alkoholista johtuvien haittojen kustannusten olevan Suomessa useita miljardeja vuodessa. Puheeksi ottamisella pyritään herättämään ihmisen kiinnostus omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen. Päijät-Soten palveluissa asiakkaiden kanssa otetaan puheeksi alkoholin käyttö jo ennen kuin ongelmat ehtivät kasaantua.

Ehkäisevä päihdetyö ja alkoholin riskikäytön varhainen tunnistaminen on edullisempaa kuin alkoholiriippuvuuden hoito. Kuva: Yle/Anna Björkqvist

Viime vuonna alkoholin varhaista riskikäyttöä seulottiin yli 11 000 kertaa.

Riskipisteraja ylittyi joka kuudennella. Ehkäisevä päihdetyö ja alkoholin riskikäytön varhainen tunnistaminen on edullisempaa kuin alkoholiriippuvuuden hoito.

Työikäisten miesten alkoholin liikakäyttö on maan korkeinta ja riskipisteet ylittyivät joka kolmannella. Työikäisillä naisilla raja ylittyi joka kuudennella seulotuista potilaista.

Ikääntyvistä miehistä riskikäyttäjiä oli joka kymmenes. Alkoholiperäisten ennenaikaisten kuolemien määrä on maan korkeimpia Päijät-Hämeessä.

Hyvinvointiyhtymän toimintamalli alkoholin riskikäytön varhaiseen tunnistamiseen, mini-intervention tekemiseen sekä rakenteiseen ja systemaattiseen kirjaamiseen voitti hiljattain valtakunnallisen TerveSos-yleisöäänestyspalkinnon ja nousi kilpailun kolmen finalistin joukkoon. Yleisön suosikki palkittiin 1 000 eurolla.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.