1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. siitepöly

Koivun siitepölyä on nyt erittäin runsaasti Pohjois-Savossa – allergikoilla käynnissä hankalat viikot

Koivun siitepölypitoisuudet ovat nousseet erittäin korkeiksi Pohjois-Savossa. Kevään pahinta siitepölyaikaa kestänee vielä ainakin viikon, jonka jälkeen pitoisuudet pysyvät edelleen runsaana muutamia viikkoja. Sateet auttaisivat.

Tänä vuonna norkkoja on runsaasti ja ne ovat suuria. Kuva: Yle/ Risto Salovaara

Koivun kukinta on tällä hetkellä täydessä vauhdissa Pohjois-Savossa, ja koivun siitepölymäärät ovat runsastuneet viime päivinä. Koivun siitepölypitoisuudet ovat nousseet erittäin runsaalle tasolle koko maakunnassa.

Koivun siitepölykausi alkoi Pohjois-Savossa jo ennen paikallisen kukinnan alkua, kun Etelä-Suomesta kantautui tuulten mukana isojakin määriä siitepölyä. Nyt paikallinen kukinta on käynnissä, ja pahinta siitepölyaikaa jatkunee vielä ainakin viikon.

Sen jälkeen pitoisuudet pysyvät runsaana todennäköisesti vielä muutaman viikon.

– Siitä pikku hiljaa kukinta siirtyy edelleen pohjoisemmaksi. Mikäli sitten tuuli kääntyy pohjoisesta etelään, voi siitepölykausi jatkua edelleen, jos pohjoisen puista kantautuu siitepölyä etelämmäksi, sanoo dosentti Annika Saarto Turun yliopiston siitepölytiedotuksesta.

Pahempi tilanne kuin viime vuonna

Tänä vuonna koivun kukinta on runsas ympäri maan. Saarto sanoo myös huomanneensa erittäin isoja norkkoja, jotka vapauttavat siitepölyä pitkään.

– Viime vuonna koivulla ja lepällä oli hyvin heikko kukinta, joten tilanne allergikoille on tänä vuonna ehdottomasti viimevuotista pahempi.

Sateet helpottavat siitepölytilannetta, mutta vaadittaisiin melko pitkä yhtäjaksoinen sade, jotta norkkojen siitepöly huuhtoutuisi kunnolla pois.

Koivun kukinnan jälkeen Pohjois-Savossa siirrytään kohti heinien kukintaa, joka alkaa täällä kesäkuun puolella. Heinät kukkivat eri aikaan ja kukintaa kestää loppukesään saakka.

Lue myös:

Siitepölykartta huutaa nyt punaisena, kun lämpö lyö koivut kukkaan – näillä vinkeillä voit nauttia kesäpäivistä ja välttää pahimmat oireet

"Jos jotain hyvää": oikeanlainen maski helpottaa asiantuntijan mukaan allergikkoja tänä keväänä – koivun siitepölykaudesta ennakoidaan pahaa