Hyppää sisältöön

Ilmasotakoulun entinen johtaja tuomittiin sakkoihin läheisensä suosimisesta

Käräjäoikeuden mukaan Mikko Punnala oli suosinut läheistään lentoreserviupseerikurssin lisähaussa. Punnala oli aktiivisesti vaikuttanut siihen, että hänen läheisensä valittaisiin mukaan koulutukseen.

Mikko Punnala (kuvassa vasemmalla) ja hänen asianajajansa Keski-Suomen käräjäoikeudessa kesäkuun alussa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Ilmasotakoulun entisen johtajan Mikko Punnalan virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Käräjäoikeuden mukaan Punnala oli suosinut läheistään lentoreserviupseerikurssin 93:n lisähaussa. Punnala oli aktiivisesti pyrkinyt vaikuttamaan siihen, että kurssin hakuprosessiin liittyvä testi uusittaisiin, mikä olisi samalla suosinut aiemmassa testissä karsiutunutta Punnalan läheistä. Testejä ei lopulta uusittu, mutta koulutukseen järjestettiin myöhemmin lisähaku.

Punnala sai rangaistukseksi maksettavaksi 50 päiväsakkoa eli yhteensä 2 250 euroa.

Syyttäjä vaati Punnalalle tuomiota vaihotehtoisesti myös virkavelvollisuuden rikkomisesta. Käräjäoikeus arvioi onko Punnala pyrkinyt asemassaan ilmasotakoulun johtajana vaikuttamaan lisähaun hakemisedellytyksiin, eli niin sanotun karenssin poistamiseen tai osallistunut läheisiään koskevaan päätöksentekotilaisuuteen esteellisyyssäännösten vastaisesti. Näihin Punnalan ei todettu syyllistyneen.

Käräjäoikeudessa katsottiin, että Punnala oli pyrkinyt saamaan esteellisyyteensä liittyen ohjeistusta ilmavoimien johtavalta lakimieheltä ja hän oli menetellyt saamiensa ohjeiden mukaisesti. Käräjäoikeuden johtopäätöksessä todettiin, että Punnalan ei täten ollut rikkonut asiaan liittyvää esteellisyyssäännöstä tahallaan, eikä hänen tarkoituksenaan ollut hankkia menettelyllä läheisilleen hyötyä.

Lentoreserviupseerikurssi on hyvin suosittu. Kurssille 93 oli yli 800 hakijaa, ja kursseille valitaan yleensä 35–40 oppilasta. Heidän joukostaan valikoituvat uudet hävittäjälentäjät.

Ratkaisuun voidaan hakea vielä muutosta valittamalla hovioikeuteen.

Juttua päivitetty 24.6.2021 klo 13.57: Lisätty tiedot hylätystä syytteestä.

Lue myös:

Syyttäjä vaatii ilmasotakoulun entiselle johtajalle "ankaraa sakkorangaistusta" virka-aseman väärinkäyttämisestä

Ilmasotakoulun entiselle johtajalle syyte virka-aseman väärinkäyttämisestä

Esitutkinta Ilmasotakoulun oppilasvalintoihin liittyneestä suosimisepäilystä valmistui – tapaus siirtyy syyteharkintaan

Pääesikunta selvittää, suosittiinko Ilmavoimien lentäjäkoulutuksessa sukulaisia