1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verotus

Oikeus: Pekka Perä yritti hankkia yli miljoonan euron veroedun väärillä tiedoilla – paljastui verottajan tutkimuksissa

Pekka Perä yritti hankkia verovähennyksiä lähes arvottomien Talvivaara-osakkeiden avulla. Verottajan tutkimukset paljastivat kuitenkin erikoisen järjestelyn.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan Pekka Perä oli antanut verottajalle vääriä tietoja, joiden avulla hän oli saanut yli miljoonan euron verohyödyn. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Kaivosyhtiö Talvivaaran perustajana tunnettu liikemies Pekka Perä antoi verottajalle vääriä tietoja, joiden avulla Perä yritti hankkia yli miljoonan euron veroedun, katsoo Korkein hallinto-oikeus (KHO) päätöksessään (siirryt toiseen palveluun).

KHO:n mukaan verottaja ja hallinto-oikeus ovat tehneet Perän verotukseen virheellisten tietojen varassa päätöksiä, jotka on kumottava.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että verottaja tekee uudet päätökset Pekka Perän takavuosien verotukseen. Samalla arvioitavaksi tulee Perälle aiemmin myönnetty 1,3 miljoonan euron veroetu.

Pekka Perä ei halunnut kommentoida asiaa Ylelle.

– En ole tietoinen tällaisesta päätöksestä, enkä voi sitä siksi mitenkään kommentoida, Perä sanoi Ylelle puhelimitse.

Professorit: Poikkeuksellista ja ehkä rikollista

Hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpään mukaan on “melko poikkeuksellista”, että KHO purkaa vanhan verotuspäätöksen.

Mäenpään mielestä oikeudella näyttää olleen kuitenkin päätökselle hyvät perustelut.

– A [Pekka Perä] oli tässä tapauksessa suoraan valehdellut (antanut tietoisesti virheellistä tietoa) oikaisuvaatimuksessaan saadakseen taloudellista etua. Tällaista sentään harvemmin tapahtuu. Vielä harvemmin saadaan rysän päältä kiinni, Mäenpää kirjoittaa Ylelle lähettämässään sähköpostissa.

KHO on anonymisoinut päätöksen, mutta Yle on varmistanut, että se koskee juuri Pekka Perää. Päätöksessä perää kutsutaan vain nimellä “A”.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvasen mukaan Perän menettely saattaa olla lainvastaista.

– Väärien tietojen antaminen veron välttämistarkoituksessa on veropetosta. Näin siis yleisellä tasolla. Jos syyteoikeus ei ole vanhentunut, asiassa voi olla syytä aloittaa esitutkinta, Tolvanen sanoo.

Sekä Tolvanen että Mäenpää kommentoivat tapausta KHO:n päätöksen pohjalta, eivätkä he ottaneet kantaa siihen, ketä päätös koski.

Verottaja ei kertonut Ylelle sitä, onko Perän toiminnasta tehty rikosilmoitusta poliisille. Verottaja ei voi lain mukaan kommentoida yksittäiseen verovelvolliseen liittyviä päätöksiä.

Talvivaaran osakkeita vakuutuskuoreen

KHO:n päätöksen taustalla on Pekka Perän tekemä järjestely, josta Yle kertoi kesällä 2017.

Perä oli kertonut verottajalle myyneensä kymmeniä miljoonia Talvivaaran kaivosyhtiön osakkeita luxemburgilaisen vakuutusyhtiön ylläpitämään säästöhenkivakuutukseen eli vakuutuskuoreen.

Ylen tietojen mukaan Perä oli tehnyt järjestelyjä luxemburgilaisen varainhoitoyhtiön Lombardin kanssa.

Perä ilmoitti verottajalle tehneensä 4,995 miljoonan euron myyntitappion kauppojen yhteydessä. Asiaa puitiin lopulta veronsaajien oikeudenvalvontayksikössä, joka arvioi myyntitappiot pienemmiksi eli 4,3 miljoonaksi euroksi.

Päätöksen mukaan Perä voisi tappioidensa takia vähentää 1,3 miljoonaa euroa tulevien vuosien verotuksessaan.

Osakekaupat tehtiin joulukuussa 2013, jolloin Talvivaaran osakekurssi oli historiallisen alhaalla ja yhtiö oli jo ajautunut yrityssaneeraukseen. Myöhemmin Talvivaara ajautui konkurssiin.

Nykyisin kaivostoimintaa Sotkamon talvivaarassa pyörittää valtion enemmistöomistuksessa oleva Terrafame.

Suomen verottaja sai virka-apua Luxemburgista selvittäessään Pekka Perän tekemiä järjestelyitä luxemburgilaisen vakuutusyhtiön kanssa. Kuva: Julien Warnand / AOP

Verottaja sai virka-apua Luxemburgista

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä selviää, että verottaja jatkoi Pekka Perän osakekauppojen tutkimista vielä tekemiensä päätösten jälkeen.

Verottaja esitti kansainvälisen virka-apupyynnön Luxemburgin valtiolle. Siihen saatiin vastaus tammikuussa 2019.

Luxemburgista saadut tiedot asettivat Perän kertomuksen väitetyistä osakekaupoista uuteen valoon.

“Luxemburgin veroviranomaisilta 29.1.2019 saadusta vastauksesta ilmenevien tietojen mukaan vakuutusyhtiö ei ole myöntänyt A:lle [Pekka Perä] hänen 4.7.2013 hakemaansa säästöhenkivakuutusta eikä A ole siksi myöskään saanut vakuutuskirjaa kyseisestä vakuutuksesta. Vakuutusyhtiön mukaan vakuutus on peruutettu 7.11.2013 ennen sen voimaantuloa”, KHO:n päätöksessä todetaan.

Verottajan Luxemburgista saamat asiakirjat osoittivat, että Perä ei ollut todellisuudessa myynyt omistamiaan Talvivaaran osakkeita luxemburgilaisen vakuutusyhtiön ylläpitämään vakuutuskuoreen.

Perä oli hankkinut yli miljoonan euron veroedun kauppojen avulla. Vakuutuskuorisopimus oli Perän itsensä hankkima. Käytännössä Perä oli siis väitetyissä kaupoissa sekä myyjä että ostaja.

Oikeudelle antamassaan vastauksessa Perä kertoi olleensa “vilpittömästi siinä käsityksessä”, että osakekaupat olivat toteutuneet.

KHO katsoi kuitenkin verottajan kannan tulleen toteennäytetyksi, ja se katsoi Perän antaneen vääriä tietoja verottajalle. Oikeus mitätöi asiassa aiemmin tehdyt verottajan, hallinto-oikeuden ja veronsaajien oikeudenvalvontayksikön päätökset.

Asia palaa verottajan pöydälle, joka tekee uuden päätöksen Perän verotusta koskien. Se koskee ensisijaisesti vuotta 2013, mutta mahdollisesti myös viittä sitä seurannutta verovuotta.