1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

Haluatko sanoa sanasi Lahden koulu- ja päiväkotiverkosta sekä nuorisopalveluista? Tulevaisuuteen vaikuttavat asukastilaisuudet alkavat

Muun muassa koulujen tulevaan määrään kantaa ottava lasten ja nuorten palveluverkkosuunnitelma on jaettu kolmeen osaan. Asukasillat alkavat pohjoisesta alueesta ja jatkuvat eteläisen sekä itäisen alueen kuulemisella.

Lasten ja nuorten määrä vähenee kuluvan vuosikymmenen aikana osassa Lahtea, kun taas joissakin kaupunginosissa määrä ennusteen mukaan kasvaa. Kuvituskuva. Kuva: Petri Niemi/Yle

Lasten ja nuorten palveluverkkosuunnitelmaa koskevat asukasillat käynnistyvät Lahdessa. Tiistaina 18. toukokuuta netissä järjestettävässä tilaisuudessa keskustellaan pohjoisen alueen koulujen, päiväkotien ja nuorisopalvelujen tulevaisuudesta.

Keskiviikkona vuorossa on eteläinen alue ja torstaina itäinen alue sekä keskusta. Verkkotilaisuudet ovat kello 17.00–18.30.

Koulujen ja päiväkotien tulevaa tilantarvetta puntaroidaan, koska väestöennusteiden mukaan lasten määrä laskee Lahdessa paikoin merkittävästi kymmenen vuoden kuluessa.

Lasten määrä laskee Tilastokeskuksen tietoihin perustuvan ennusteen mukaan Ahtialassa ja Mukkulassa kaikkiaan vajaalla 200:lla vuoteen 2030 mennessä. Kuva: Lahden kaupunki

Aluepäällikkö Matti Saarela ounastelee, että Pohjoisen alueen kiinnostavimmat aiheet ovat entisen Nastolan alueella sijaitsevan Kivijärven koulun kohtalo ja Myllypohjan monitoimitalon tulevaisuus Ahtialassa.

Lasten ja nuorten palveluverkkosuunnitelmat löytyvät Lahden kaupungin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Aluepäällikkö Matti Saarela vakuuttaa, että asukkaiden näkemyksillä on aidosti vaikutusta palveluverkkotyöhön. Asukasilloissa saadun tiedon pohjalta tehdään vaikutusten arviointi. Kaupunkilaisten kanssa keskustellessa ilmi voi tulla myös seikkoja, joita luonnoksissa ei ole osattu ottaa huomioon.

– Kaikki näkemykset ovat tärkeitä, koska arvotamme sieltä, mitkä tulevaisuuden suunnitelmat tulevat olemaan ja millaiset vaikutukset niillä ovat esimerkiksi lasten kouluun kulkemiseen ja asukkaiden arkeen koulun ympärillä, hän toteaa.