1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentokoneet

Hyppää 18-vuotiaan Vilma Hyvärisen kyytiin, kun hän lentää pienkonetta – ammattilentäjäksi aikova lukiolainen ei säikähdä alan epävarmaa tilannetta

Ilmailuala on koronapandemian takia ehkä odotuskannalla, mutta oppilaitoksissa se ei näy: vetovoima alalle on yhä kova, ja kajaanilaislähtöisen Vilma Hyvärisen tapaan entistä useampi kokelas on nainen.

Vilma Hyvärinen, 18, aikoo lentäjäksi – ei pelkää, vaikka koneet eivät nyt lennä eivätkä yhtiöt palkkaa uusia: "Olen halunnut tätä pienestä pitäen"
Vilma Hyvärinen, 18, aikoo lentäjäksi – ei pelkää, vaikka koneet eivät nyt lennä eivätkä yhtiöt palkkaa uusia: "Olen halunnut tätä pienestä pitäen"

Vilma Hyvärinen , 18, suunnittelee lentäjän uraa ja opiskelee ilmailulukiossa Pudasjärvellä.

Ilmailualalla on erikoiset vuodet edessä. Juuri nyt koronasta kärsivä ala potee kohta työvoimapulaa.

Suomen Ilmailuopiston rehtori Juha Siivonen kuvailee tilannetta lentotermein sumeaksi. Lähivuosina eläkepoistuma Finnairilla ja muilla lentoyhtiöillä on suuri ja sitä kautta vapautuu iso määrä lentäjän paikkoja.

– Tällä hetkellä mikään lentoyhtiö ei palkkaa uusia lentäjiä. Esimerkiksi Finnairilla iso osa lentäjistä on lomautettuna.

Siivosen mukaan voi kuitenkin mennä useampi vuosi, kun Finnairille tarvitaan uusia lentäjiä. Sama tilanne on monessa muussa yhtiössä.

  • Katso lisää aiheesta jutun videolla.

Voit keskustella jutusta 20. toukokuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi: Pitkän linjan purseri Ami Niemelä: "Ammattikunta tiesi, että tässä käy isommin" – kymmenet lentoemännät kouluttautuivat pikana hoiva-alalle