1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuivuus

Vesipulasta kärsinyttä Jordaniaa uhkaa historiallinen kuivuus

Sateet ovat jo vähentyneet, mutta pahempaa voi olla luvassa. Muutaman kymmenen vuoden kuluttua Lähi-idässä voi olla monin paikoin mahdotonta asua, mikä voi johtaa suureen pakolaisongelmaan.

Kuivuus
Työntekijät keräävät tomaatteja pellolta Jordaniassa.
Työntekijät keräävät tomaatteja pellolta Jordaniassa. Jordanian maatalous kattaa puolet maan vedenkäytöstä, mutta tuottaa vain 3 - 4 prosenttia bruttokansantuotteesta.Marcus Yam / AOP

Jordania on aina kamppaillut veden riittävyyden kanssa, mutta tänä vuonna maata uhkaa poikkeuksellinen kuivuus. Vesi- ja kasteluministeriön mukaan lokakuusta huhtikuulle ajoittuvan sadekauden sademäärät jäivät vain 60 prosenttiin normaalista.

– Tilanne on kriittinen, sanoo ministeriön viestintäpäällikkö Omar Salameh.

Ministeriön mukaan Jordania tarvitsisi vuodessa noin 1,3 miljardia kuutiometriä vettä, mutta nyt käytettävissä on enintään 900 miljoonaa kuutiota. Asiantuntijoiden mukaan edessä saattaa olla historiallisen paha kuivuus.

Jordanian vuotuinen sademäärä on entuudestaankin vain noin viidesosa Suomen vastaavasta, ja ilmastonmuutoksen odotetaan pahentavan tilannetta entisestään. Maailmanpankin käyttämien ennusteiden mukaan keskimääräisen lämpötilan odotetaan nousevan kaksi celsiusastetta ja sademäärien vähenevän viidenneksellä vuoteen 2050 mennessä.

Jordanian vähäisiä vesivaroja kuluttavat myös nopea väestönkasvu sekä Lähi-idän mittapuulla vakaaseen maahan tulleet pakolaiset. Jordanian rajojen sisäpuolella arvioidaan tällä hetkellä asuvan noin 10 miljoonaa ihmistä, kun maan vesivarat riittäisivät kahden miljoonan ihmisen tarpeisiin.

Pohjavesivarat jo osittain lopussa

Vesivajetta täydentääkseen Jordanian täytyy kuluttaa hitaasti uusiutuvia pohjavesivarojaan kiihtyvällä tahdilla. Osa Jordanian pohjavesivaroista onkin jo pumpattu tyhjiin.

Veden täyttämä sortumakaivo Jordaniassa.
Veden täyttämä sortumakaivo Jordaniassa. Sortumakaivoja syntyy, kun vedenpinta laskee Kuolleessameressä.Marcus Yam / AOP

Ongelmia pahentavat huonokuntoisen vesijohtoverkoston aiheuttama hävikki sekä puutteellinen jätevesien puhdistus. Kaiken muun riesan lisäksi tuli koronapandemia, joka sai ihmiset sulkeutumaan koteihinsa ja kuluttamaan entistä enemmän vettä.

Juomaveden varastoimiseen tarkoitettujen kolmen patoaltaan täyttöaste on viestintäpäällikkö Salamehin mukaan kriittisellä tasolla eli vain noin kolmasosa tavanomaisesta.

Viikkokausien hengenvaarallisia superhelteitä?

Kuivuus ja muut ilmastonmuutoksen kielteiset vaikutukset eivät rajoitu vain Jordaniaan. Koko Lähi-idän alueen ennustetaan olevan yksi pahiten lämpenemisestä kärsivistä alueista maailmassa.

Jos ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ei onnistuta, tutkijat ennustavat Lähi-idän kokevan tämän vuosisadan jälkipuoliskolla säännöllisesti toistuvia äärimmäisiä superhelleaaltoja. Niissä lämpötilat saattavat nousta useiden viikkojen ajaksi jopa 56 celsiusasteeseen ja ylikin. Näin erityisesti kaupungeissa, joissa suurin osa alueen asukkaista asuu.

Tällaiset lämpötilat ovat jo itsessään mahdollisesti hengenvaarallisia niin ihmisille kuin eläimille. Äärimmäiselle kuumuudelle altistuvien ihmisten määrä voi olla noin 600 miljoonaa, sanoo George Zittis tutkimuslaitos Cyprus Institutesta.

Lähi-idän äärimmäiset helleaallot yhdessä alueen poliittisten, taloudellisten ja yhteiskunnallisten ongelmien kanssa saattavat johtaa suurimittaiseen ilmastopakolaisuuteen pohjoisen viileämmille seuduille, arvioi johtaja Jos Lelieveld Max Planck -instituutista.

Kanava elvyttämään kuihtuvaa Kuolluttamerta?

Kuivuus huolestuttaa Jordaniassa – pohjaveden pinta laskenut kymmeniä metrejä