1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU:n rajavalvonta

EU:n merivalvontaan osallistuva suomalaisvene joutui vaaratilanteeseen Egeanmerellä – turkkilaisalus ohitti partion kymmenen metrin päästä

Suomalaisalus osallistui Euroopan unionin rajavalvontaviraston Frontexin valvonta-operaatioon.

EU:n rajavalvonta
Rajavartiolaitoksen partiovene partioimassa Kreikan ja Turkin välisellä merialueella.
Rajavartiolaitos on osallistunut Egeanmeren valvontaoperaatioihin vuosien ajan. Kuvassa vene NV 258 partioimassa Kreikan ja Turkin välisellä merialueella. Vaaratilanteeseen joutunut partiovene on eri mallia. Arkistokuva.Mikael Rehn / Lehtikuva

Turkin rannikkovartioston alus aiheutti huhtikuun lopulla vaaratilanteen suomalaiselle partioveneelle Egeanmerellä.

Rajavartiolaitoksen mukaan turkkilaisalus lähestyi suomalaisalusta kovalla vauhdilla navigointivalot sammutettuina ja ohitti lopulta suomalaisen partioveneen kymmenen metrin etäisyydeltä.

Vaaratilanne sattui 26. huhtikuuta juuri ennen keskiyötä. Välikohtauksen aikaan suomalaisaluksessa oli kolmen hengen miehistö ja kreikkalainen yhteysupseeri.

Suomen lähettämä partiovene oli Kreikan aluevesillä lähellä Chioksen saarta osana Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin Poseidon-operaatiota. Operaatiolla avustetaan Kreikkaa sen merirajan valvonnassa. .

Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön mukaan välikohtauksesta raportoitiin Frontexille. Koska suomalaisalus osallistui Frontexin operaatioon, välikohtaus ei ole Suomen ja Turkin välinen asia.

Tapahtumista ensimmäisenä kertoneen kreikkalaisen Kathimerini-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) myös ruotsalainen rannikkovartioalus joutui uhkaavaan tilanteeseen turkkilaisaluksen takia.