1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kesäteatterit

Kesäteattereilla toinen koronakesä: Pohjois-Karjalassa osa perunut jo, osa harjoittelee epävarmuudessa ja toivoo, ettei yleisömääriä rajoiteta

Kesäteattereiden toiminta oli koronataudin takia seisauksissa kesällä 2020 myös Pohjois-Karjalassa. Nyt monet teatterit ovat jo ilmoittaneet, että eivät ota riskiä epidemian jatkuessa. Muutamat teatteriporukat kuitenkin harjoittelevat ja toivovat parasta.

Kesäteatteri on vuoden kohokohta monelle harrastajanäyttelijälle, mutta mieluinen kesään kuuluva tapahtuma myös valtavalle joukolle yleisöä. Kuvassa Harri Hiltunen Tankki täyteen -näytelmässä Roukalahden kesäteatterissa Liperissä. Kuva: YLE / Mari Itkonen

Pohjois-Karjalan kesäteatterit suhtautuvat toiseen koronakesään eri tavoin.

Moni päätti jo alkuvuonna perua tämänkin kauden esitykset epidemian aiheuttamien terveydellisten ja taloudellisten riskien takia.

Perumiseen päätyivät muun muassa Vuokonjärven kesäteatteri Juuassa, teatteri Möhkö Ilomantsissa, Bomban kesäteatteri Nurmeksessa, Loukun kesäteatteri Lieksassa ja Roukalahden kesäteatteri Liperissä.

Epävarmuudesta huolimatta osa valmistautuu kauteen tavanomaiseen tapaan, joskin epävarmoissa tunnelmissa pääseekö näyttämölle varmuudella.

Epävarmuus ei estä harjoituksia

Utran Uusi Teatteri Joensuussa kuitenkin mainostaa musiikkikomediaa "Anoppi" ja Kontiolahden Kanavateatteri näytelmää "Sovituksen valkeat", joka on jatko-osa suositulle Taivaan tulille. Kyläparin Myllyteatteri Kiteellä harjoittelee uutta näytelmää "Loma" ja Ristin kesäteatteri harjoittelee farssia "Valelääkärissä", jonka kantaesitys piti olla viime kesänä.

Harjoitustahti on normaali esimerkiksi Ristin kesäteatterissa Liperissä.

– Vähintään kerran viikossa tai kahdesti. Kunhan katsotaan, onko tässä oikeasti käytännössä mahdollista esittää mitään, tiivistetään kolmeen kertaan viikko ja viimeinen viikko varmasti joka ilta, kertoo Ritva Ikonen reilun 40 vuoden kokemuksella.

Ikonen on Ristin kesäteatteria pyörittävän Liperin Harrastajateatteriyhdistyksen sihteeri ja tietää, että jo huviluvan vuoksi kohta on tiedettävä.

– Kuukausi ennen ensi-iltaa on oltava tieto, voidaanko järjestää vai eikö. Touko-kesäkuun vaihde on semmoinen hetki, että siinä pitää tehdä lopullinen päätös. Jännitetään, Ikonen myöntää.

Kuva "Tukkijoella"-näytelmästä Kontiolahden Kanavateatterissa, jossa on tarkoitus esittää kesäteatteria myös alkavana kesänä. Kuva: Jenna-Maaria Kuronen/Kanava-teatteri

Teatterilaiset ikävöivät jo näyttämölle

Teatterilaisilla on jo kova into päästä esiintymään.

– Ainahan se on. Viime kesä oli jo niin outo, että tuntui onko tässä elämässä mitään, kun ei ole kesäteatteriakaan, Ritva Ikonen kertoo kaipauksesta.

Nurmeksessa tunnelma on surullinen, koska jo toisena kesänä peräkkäin Bomban kesäteatterissa ei näytellä.

– Onhan se haikeata ja tosi sääli. Kyllähän aktiiviset harrastajat odottavat harrastustaan ja paluuta näyttämölle ja varmasti yleisö on nälkäinen saamaan teatterikokemuksia ja kaipaa iloa ja tekemistä kesälle, uskoo Nurmeksen näyttämökerhon puheeenjohtaja Kirsi Partanen.

Partanen odottelee jo, että 1940-luvulla perustettu teatterikerho pääsisi toimimaan tavalliseen tapaan.

Yhteinen harras toive: ei tiukkoja yleisörajoituksia

Kaikkien kesäteattereiden yhteisenä pelkona on yleisömäärän rajoittaminen niin pieneksi, että lipputulot eivät kata kuluja.

– Katsomoon mahtuu reilut 300 ja 50 henkeä on minimi, että kannattaa järjestää, arvioi vähimmäismäärää Esko Juvonen Kyläparin Myllyteatterista Kiteellä.

Juvonen mielii muiden tavoin, että Itä-Suomen aluehallintovirasto ei asettaisi yleisörajoituksia kesäteattereille.

Toinenkin toive Kantosyrjän, Korkeakankaan ja Potoskavaaran kyläyhdistyksen puheenjohtajalla on.

– Toivon yleisöryntäystä, kun kaikki ovat olleet niin pitkään ettei oikein mihinkään ole saanut mennä, Juvonen lisää.