1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jääkiekon naisten MM-kisat

Lappilaiset naisleijonat saivat vain 10 minuuttia ennen matkalle lähtöä tiedon MM-kisojen peruuntumisesta: “Kyllä siinä itku tuli”

Korona perui naisleijonien MM-matkan tältä keväältä. Rovaniemellä harjoittelevilla Aino Karppisella ja Sini Karjalaisella on edessään erilainen kesä. Kunto pitää nyt ajoittaa elokuulle, jolloin siirtyneet kisat mahdollisesti pelataan.

Sini Karjalainen ja Aino Karppinen uskovat, että Suomi taistelee MM-mitaleista, jopa kultaisesta sellaisesta, jos kisat päästään pelaamaan syksyllä. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Naisten jääkiekon A-maajoukkueen pelaajien, Aino Karppisen ja Sini Karjalaisen olisi pitänyt käveleskellä viikko sitten Rovaniemen sijaan Halifaxissa Kanadassa.

Naisten jääkiekon MM-kilpailut peruttiin huhtikuun lopulla juuri pelaajien matkalle lähdön kynnyksellä. Joukkueen lappilaispelaajat olivat jo kotonaan Rovaniemellä odottamassa lähtöä matkakassiensa kanssa joukkueen kokoontumispaikkaan Helsinkiin, kun tieto kisojen peruuntumisesta tuli. Puolustaja Sini Karjalainen piti aluksi puhelinsoittoa vitsinä.

– Kyllä siinä taisi ainakin itsellä muutama kyynel tulla ja jossakin vaiheessa sitten itkun jälkeen en tiennyt, että pitäisikö jossakin vaiheessa nauraa. Se oli sellaista tunnemyrskyä siinä ennen lähtöä.

Karjalaisen olisi pitänyt pakata matkatavarat apuvalmentajan kyytiin 10 minuutin kuluttua puhelinsoiton jälkeen, mutta edessä olikin tavaroiden purkaminen. Rovaniemen Kiekossa pelaavalla Aino Karppisella tilanne oli sama. Tiedon jälkeen purkautui pettymyksen aalto.

– Olimme treenanneet koko kauden kisoihin toukokuussa, niin sitten edellispäivänä tuli tällainen tieto. Olihan se valtava pettymys.

Koronatilanne kaatoi MM-turnauksen, uusi yritys loppukesällä

Kilpailut peruttiin Kanadassa Nova Scotian alueen terveysviranomaisten vaatimuksesta ja syyksi kerrottiin koronatilanne. Viimeisin tieto on, että kisat järjestettäisiin elokuun lopulla. Pelaajille uusi ajankohta tietää muutoksia kesään ja kauteen valmistautumiseen.

– Silloin olisi kauden ensimmäiset jäät yleensä ja silloin pitäisi olla jo täydessä pelikunnossa, joten onhan se vähän erilaista. Kyllä se onnistuu, jos oikein kesän rytmittää, miettii Aino Karppinen.

Aino Karppinen ja Sini Karjalainen harjoittelevat ja valmistautuvat tulevaan kauteen yhdessä Rovaniemellä. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Sini Karjalainen on lähtöisin Posiolta. Hän pelasi viime kauden Yhdysvalloissa Vermontin yliopistojoukkueessa, mutta palasi kauden. jälkeen Rovaniemelle, missä nyt asuu ja harjoittelee. Loppukesällä suunta on takaisin Yhdysvaltoihin. Uusi MM-kisojen ajankohta elokuussa mietityttää, mutta toive on, että kisat pidettäisiin.

– Totta kai sitä on itse iloinen, että ne jossakin vaiheessa päästään pelaamaan, oli se sitten elokuu tai mikä tahansa. Mutta kun kuntoa on hakenut tähän hetkeen, niin parempi olisi ollut järjestää kisat mahdollisimman pian. Se olisi ollut parempi kuin elokuussa, jolloin aletaan valmistautua uuteen kauteen.

Molempien pelaajien nimet kirjoitetaan myös lappilaisen urheilun historiankirjoihin. Aino Karppinen on ensimmäinen rovaniemeläinen RoKin pelaaja jääkiekon naisten A-maajoukkueessa ja MM-kisoissa, Sini Karjalainen on puolestaan ensimmäinen posiolainen.

Naisten joukkueeseen jo yläkouluiässä

Karjalaisen ura alkoi Posiolla kuusivuotiaana, mutta nuoruusvuosina harrastuksiin kuului muun muassa yleisurheilu. Yhdeksännellä luokalla hän pelasi jo RoKin naisten joukkueessa ja jääkiekko ohitti yksilölajit.

– Jotenkin se joukkuelaji vei lopulta mukanaan. Yleisurheilu jäi joskus yläkouluikäisenä ja tuli fiilis, että haluan pelata lätkää. Pelaaminen kavereiden kanssa on tosi kivaa.

Sini Karjalainen kävi lukion Kuortaneella, pakkasi opintojen jälkeen tavaransa ja lensi Yhdysvaltoihin Vermontin kaupunkiin opiskelemaan ja pelaamaan jääkiekkoa.

– Olen viihtynyt siellä. Mielestäni on hienoa, että siellä niin paljon tyttö- ja naispelaajia, että pystytään oikeasti pelaamaan viikonlopusta toiseen tasokkaita pelejä.

Aino Karppinen kokeili luistimia jalkaansa jo nelivuotiaana. Sen jälkeen ura eteni RoKin kiekkokouluun, seuran juniorijoukkueisiin, nuorten maajoukkueisiin ja nyt naisten maajoukkueeseen. Seurajoukkue oli välillä myös Oulun Kärpät, mutta Karppinen palasi viime kaudeksi takaisin kasvattajaseuraansa Rovaniemen Kiekkoon.

– Olen pelannut aina, kun se on ollut hauskaa. Se on ollut siinä lähtökohta ja jossain kohtaa huomasin, että tässä saattaa myös menestyä.