Hyppää sisältöön

Itä-Suomi kiinnostaa kansainvälisiä opiskelijoita valmistumisen jälkeenkin – valtaosa haluaisi työllistyä alueelle

Itä-Suomen yliopiston kansainväliset maisteriopiskelijat ovat halukkaita sekä työllistymään että asumaan alueella valmistumisen jälkeen. Itä-Suomessa houkuttelevat esimerkiksi tasavertainen työkulttuuri ja luonto. Haasteeksi nimettiin kielitaito.

Itä-Suomeen työllistyminen koettiin houkuttelevaksi tasavertaisen opiskelu- ja työkulttuurin, avoimuuden sekä sopivan työn ja vapaa-ajan tasapainon takia. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Itä-Suomen vetovoima näyttää olevan kunnossa kansainvälisten yliopisto-opiskelijoiden silmissä.

Itä-Suomen yliopiston kansainväliset maisteriopiskelijat ovat halukkaita sekä työllistymään että asumaan alueella valmistumisen jälkeen. Tämä selviää tuoreesta kansainvälisille maisteriopiskelijoille tehdystä kartoituksesta.

Neljä viidestä vastaajasta haluaisi etsiä valmistumisensa jälkeen töitä ensisijaisesti Itä-Suomesta tai yleensäkin Suomesta. Valtaosa olisi myös halukkaita asumaan Suomessa ja tekemään etätöitä ulkomailla sijaitsevaan organisaatioon.

– On ilahduttavaa ja hieman yllättävääkin, kuinka motivoituneita kansainväliset opiskelijat ovat rakentamaan tulevaisuuttaan Itä-Suomessa. Tämä osoittaa, että alue on houkutteleva ja monet elämänlaatuun vaikuttavat perusasiat ovat kunnossa, sanoo kansainvälisten asioiden koordinaattori Marko Pietilä tiedotteessa.

Tasavertaisuus ja luonto houkuttelevat, kielitaito haasteena

Itä-Suomeen ja Suomeen työllistyminen koettiin houkuttelevaksi tasavertaisen opiskelu- ja työkulttuurin, avoimuuden sekä sopivan työn ja vapaa-ajan tasapainon takia.

Myös esimerkiksi puhdas luonto, kaupunkien viihtyisyys, toimiva yhteiskunta ja asumisen hintataso nimettiin houkuttaviksi seikoiksi. Työllistyminen alueelle nähdään keinona antaa osansa takaisin saadusta laadukkaasta koulutuksesta.

Työllistymisen haasteeksi nimettiin kielitaito.

Kansainväliset opiskelijat tunnistivat hyvin heikosti työllistymistä ja integroitumista tukevat palvelut. Palvelut kuitenkin koettiin erittäin tärkeiksi, ja esimerkiksi apu suomalaisen työnhaku- ja työskentelykulttuurin oppimiseksi tulisi tarpeeseen.

Itä-Suomen yliopistossa kansainvälisten opiskelijoiden työllistymistä pyritään edesauttamaan muun muassa Talenthub-hankkeessa.