1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Paikallisjuna

Jatkossa kohtaat konduktöörin lähijunassa entistä useammin – "Jo meidän näkyminen junassa tuo matkustajille turvallisuuden tunnetta"

Jatkossa lähijunaliikenteen palvelukonduktöörit opastavat matkustajia laiturilla ja lippukonduktöörit tarkistavat matkaliput. Molemmissa rooleissa huolehditaan matkustajien turvallisuudesta, ja valvotaan järjestystä.

Tänään junatyön esihenkilö Teppo Salonen kiertää lippukonduktöörin ominaisuudessa lähijunien matkassa työparinsa lähiliikennekonduktööri Jarkko Karlssonin kanssa.

Jatkossa lähijunaliikenteessä kulkee konduktöörejä kahdessa eri roolissa.

Palvelukonduktöörit keskittyvät opastamaan, neuvomaan ja auttamaan asiakkaita. He tekevät työtään jalkautumalla asemille.

Lippukonduktöörit taas tarkistavat pareittain matkalippuja neuvoen ja opastaen asiakkaita sen lomassa.

Molemmissa tehtävissä pidetään huolta matkustajien turvallisuudesta. Keväällä kaikki 2021 lähiliikenteen konduktöörit ovat käyneet järjestyksenvalvojakoulutuksen.

Konduktöörien rooli junissa on puhuttanut sen jälkeen, kun he lakkasivat myymästä lippuja pääkaupunkiseudun lähijunissa 2017.

Sekä HSL:n että VR:n lähijunissa uusi kahden roolin malli otettiin käyttöön huhtikuun lopussa. Uudistuksen tavoitteena on lisätä henkilökunnan näkyvyyttä liikenteessä, mikä on VR:n mukaan matkustajien toive.

– Jo meidän näkyminen junassa tuo matkustajille turvallisuuden tunnetta, junatyön esihenkilö Teppo Salonen sanoo.

Tänään Teppo Salonen kiertää lippukonduktöörin ominaisuudessa lähijunien matkassa työparinsa lähiliikennekonduktööri Jarkko Karlssonin kanssa.

Karlssonin ja Salosen havaintojen mukaan matkustajamäärät alkavat olla jo lähellä koronaa edeltänyttä aikaa. Konduktöörit valvovat maskipakon toteutumista ja turvavälien pitoa.

– Jos matkustajalla maskia ei ole, siitä ensisijaisesti huomautetaan. Välillä saatamme ojentaa yksittäismaskin, Karlsson sanoo.

Lippujen tarkastamisen lomassa Salonen ja Karlsson valvovat junan järjestystä, ja siistivät junaa tarvittaessa.

– Huomautamme usein, jos joku matkustaa jalat penkillä. Alkoholi on toinen, josta joudumme sanomaan etenkin viikonloppuna, Salonen kertoo.

Lähiliikennekonduktöörit voivat määrätä liputta matkustavalle 80 euron valvontamaksun VR:n junissa. HSL:n lähijunissa lippujen tarkastustoiminnasta vastaa jatkossakin HSL.

Lue myös:

Kun Anu Markkanen huomasi The Guardianissa Suomi-maininnan, hän sai idean – pian alkavat Suomen ensimmäiset junaristeilyt