Hyppää sisältöön

Suomen rajojen avautuminen siirtynee pidemmälle kesään – pelko koronan leviämisestä on vesittämässä yhden hallituksen avautumistavoitteista

Hallitus esitteli huhtikuussa Suomen avautumissuunnitelman, jonka mukaan rajavalvonnan pitäisi loppua sisärajoilla kesäkuussa. Ylen saamien tietojen mukaan rajojen avautuminen tulee kuitenkin siirtymään pidemmälle kesään, koska Euroopan tautitilanne ei ole parantunut riittävästi.

Hallitus arvioi huhtikuussa, että EU-alueella työmatkaliikenne sekä perheiden ja sukulaisten matkustaminen voisi avautua touko-kesäkuussa. Työmatkaliikenteen EU:n alueelle muista kuin EU-maista tavoiteltiin avautuvan alkusyksystä. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Suomen avautumissuunnitelmassa tavoitteiksi on kirjattu sisärajavalvonnan päättyminen kesäkuussa sekä EU-alueen työmatkaliikenteen avautuminen toukokuussa.

Ylen lähteet arvioivat, että rajojen avautuminen tulee mitä todennäköisemmin siirtymään pidemmälle kesään.

Tämä johtuu siitä, että Euroopassa koronatilanne ei ole parantunut niin merkittävästi kuin exit-suunnitelmaa laadittaessa toivottiin. Vain harvassa Schengen-valtiossa koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä alle 200.

Hallitus ei näin ollen halua ottaa riskiä, että liian nopea rajojen avaaminen toisi mukanaan uusia koronatapauksia ulkomailta.

Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välistä liikennettä.

"Kaikki on vielä auki"

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä yhtyy näkemykseen, että avautumissuunnitelmassa mainittujen matkustukseen liittyvien tavoitteiden aikataulussa pysyminen on epävarmaa. Hän ei kuitenkaan halua spekuloida vielä kesäkuun tilanteella.

– Tässä vaiheessa ei ole tarkkaa tietoa edes siitä, miten rajoitukset muuttuvat ensi viikosta eteenpäin. Kaikki on vielä auki, Pimiä sanoo.

Tämänhetkiset maahantulorajoitukset ovat voimassa 25. toukokuuta saakka. Suomi jatkaa maahantulon rajoittamista kaikista muista Schengen-maista paitsi Islannista.

Sisärajavalvonnan lopettamiseen vaikuttaa Euroopan tautitilanteen lisäksi rokotekattavuus sekä se, millaiset terveysturvallisuustoimet saadaan tilalle.

Vaatimusta esimerkiksi maahantulijoiden negatiivisesta testitodistuksesta on yritetty kirjata lakiin. Uusi esitys asiasta on valmisteilla sosiaali- ja terveysministeriössä.

Kirsi Pimiä kertoo, että seuraavaksi suunnitelmissa on saada ensisijaisesti auki Suomen ja Norjan välinen maaraja rajayhteisöjen liikkumista varten.

Rajayhteisöön kuuluviksi katsotaan henkilöt, joiden asuinpaikka sijaitsee rajakunnassa ja jotka asioivat rajan molemmin puolin.

Ylen lähteiden mukaan Suomen ja Norjan välinen raja tulee avautumaan rajayhteisöille vielä toukokuun aikana.

Liikenteen salliminen rajayhteisöille Suomen ja Ruotsin maarajalla sen sijaan ei tule tällä hetkellä kyseeseen, koska Ruotsin puolella tautitilanne on ollut huonompi.

Lue myös:

.
.