1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viro

Virossa alkoi kaikkien perusterveiden yli 16-vuotiaiden rokottaminen – ajanvarauksen jonoon rynni 50 000 ihmistä

Viro on valinnut hieman erilaisen rokotusstrategian kuin Suomi. Vanhusväestön ja riskiryhmien lisäksi on talven aikana rokotettu myös niin sanottuja etulinjan työntekijöitä.

Viro
Virolainen koronarokotusasema
Tallinnan ensimmäinen rokotusasema avattiin maanantaina Mustamäen kaupunginosassa.Priit Mürk / ERR

TALLINNA Tiistaiaamusta lähtien Virossa rokotetaan kaikkia halukkaita sitä mukaa kuin rokotteita riittää.

Digitaalinen ajanvaraus aukesi jo maanantai-iltana. Heti tuoreeltaan jonoon rynni arviolta 50 000 ihmistä (siirryt toiseen palveluun). Jonotusaika oli välillä jopa pari tuntia.

Rokotuksia varten avattiin maanantaina myös ensimmäinen rokotusasema Tallinnan Mustamäen kaupunginosassa. Tähän asti Virossa rokotuksia on pyritty hoitamaan omalääkärijärjestelmän kautta sekä työpaikoille ja urheilukeskuksiin päiväksi pystytetyin rokotuspistein.

Virolaisten rokotehalukkuus on kasvanut viime kuukausina merkittävästi. Tuoreimman kyselytutkimuksen mukaan 78 prosenttia virolaisista on ottanut tai aikoo ottaa koronarokotteen (siirryt toiseen palveluun). Vielä marraskuussa luku oli 59 prosenttia (siirryt toiseen palveluun).

Koillis-Viron rokotevastaisuus huolestuttaa

Viron rokotestrategia poikkeaa suomalaisesta. Talven aikana on ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien lisäksi ensimmäisten joukossa rokotettu myös niin sanottuja etulinjan työntekijöitä.

Terveydenhuollon työntekijöiden lisäksi näihin on luokiteltu esimerkiksi pelastuslaitosten henkilökunta, poliisit ja opettajat. Virolaiskoulujen palaamista lähiopetukseen tällä viikolla onkin perusteltu opettajien laajalla rokotuskattavuudella.

Tästä johtuen toisen annoksen rokotetta saaneita on Virossa enemmän kuin Suomessa.

Vähintään yhden annoksen koronarokotetta on Virossa saanut 401 000 ihmistä eli 30 prosenttia väestöstä (siirryt toiseen palveluun). Kaksi annosta on pistetty kuitenkin 14 prosenttiin virolaisista. Suomessa nämä luvut ovat (siirryt toiseen palveluun) vastaavasti 38 prosenttia ja viisi prosenttia.

Virolaisia terveysviranomaisia huolestuttavat kuitenkin alueelliset erot rokotekattavuudessa ja -halukkuudessa.

Maakuntatasolla punainen läiskä on Itä-Virumaan maakunta Viron koillisrajalla. Venäläisenemmistöisen maakunnan ikääntyneempi väestö on ollut avoimen kielteinen länsimaisia rokotteita, varsinkin Astra Zenecaa kohtaan (siirryt toiseen palveluun).

Yli 80-vuotiasta itävirumaalaisista vain neljännes on rokotettu koronavirusta vastaan.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta