Hyppää sisältöön

11 laudaturin ylioppilas Evert Odé haaveilee pääsystä Sibelius-Akatemiaan: "Näillä ällillähän ei ole tässä sitten pienintäkään merkitystä"

Kevään ylioppilaista kolme kirjoitti 11 laudaturia. Parhaiten kirjoittaneet ylioppilaat ovat Helsingistä, Espoosta ja Oulusta. Kyseiset ylioppilaat olivat myös muilla mittareilla parhaat, eli he saivat eniten pisteitä muutenkin.

11 Laudaturia kirjoittanut Evert Odé kertoo englanninkielen kirjoitusten olleen vaikein koe kovan luokan lunnontieteilijälle. Kuva: Riia Odé

Tämän kevään ylioppilaista kolme henkilöä sai 11 laudaturia, kertoo ylioppilastutkintolautakunta.

Parhaiten kirjoittaneet opiskelivat Ressun lukiossa Helsingissä, Oulun normaalikoulussa ja Tapiolan lukiossa Espoossa.

Tänä keväänä ylioppilaaksi valmistuu kaikkiaan noin 24 700 lukiolaista. Kevään ylioppilastutkinnon kokeisiin ilmoittautui kaikkiaan noin 47 000 kokelasta.

Espoosta tulee useampi monilahjakkuus

Alex Halmetta ja Evert Odéta yhdistää moni asia. Ensinnäkin, he ovat molemmat 19-vuotiaita. Toiseksi, he ovat espoolaisia. Kolmanneksi, molempia kiinnostaisi musiikin opiskelu Sibelius-Akatemiassa.

Neljänneksi, Halme ja Ode kirjoittivat kumpikin 11 laudaturia tämän kevään ylioppilaskirjoituksissa. Kumpikin myös hieman tuskailee tulevan vedenjakajan edessä: jahdatako musiikkiin liittyviä unelmia vai keskittyäkö luonnontieteisiin.

Ressun lukiosta kolmessa vuodessa valmistunutta Halmetta kiinnostaa lääketiede.

– Luonnontieteitä tuli todella paljon opiskeltua ja olen todella tyytyväinen nyt tuloksiin. Lääketiede on yksi mihin olen ajatellut hakea, Halme kertoo.

Halme kirjoitti yhteensä 13 ainetta. Äidinkieli ja pitkä ranska olivat eximian suoritukset, loput laudaturia. Karanteenit ja muut koronan aiheuttamat oikut löivät paineita niskaan, mutta musiikkiharrastus tarjosi pakokeinon aina kun kuppi alkoi mennä nurin.

Alex Halme kertoo olevansa erittäin kiitollinen yläkoululleen ja lukiolleen sieltä saamistaan opeista, jotka nyt avittivat 11 laudaturiin. Kuva: Allan Halme

– Musiikki on ollut pitkään minulle tärkeä asia. Säveltämisen opiskelu Sibelius-Akatemiassa kiinnostaisi paljon, Halme kertoo.

Tapiolan lukiosta valmistunut Evert Odé taas kertoo olevansa erittäin kiinnostunut geologiasta, biologiasta ja kemiasta.

– Saavutin syksyllä kansallisesta biologiakisasta ekan sijan ja sitä ennen kansallisessa maantiedekilpailussa toisen sijan. Olen pienestä asti lukenut itsekseni kaikenlaisia kirjoja ja karttoja näihin liittyen, Odé kertoo.

Lisäksi Odé on ollut mukana luonnonsuojelutoiminnassa. Hän haki Helsingin yliopistoon opiskelemaan ympäristötieteitä, mutta pyrkii ensisijaisesti sellon maisteriopintoihin Sibelius-Akatemiaan.

– Näillä ällillähän ei ole tässä sitten pienintäkään merkitystä. En kyllä sulje pois sitä, ettenkö tulevina vuosina myöhemmin lukisi luonnontieteitä, Odé kertoo.

Odé kertoo, että musiikista saa jotain hienoa, jota ei voi sanoiksi asettaa.

– Se että voi soittaa hienoa musiikkia hienojen ihmisten kanssa, siitä saa jotain mitä lukuaineista ei saa. Musiikki on mulle tuntunut enemmän oikealta työltä, joka palkitsee jatkuvasti.

11 laudaturin Ali on kiinnostunut maantieteestä

Oululainen Ali Ylikoski osasi odotella ylioppilaskirjoituksista hyvää menestystä. Lopullisen tuloksen saaminen tuntui silti varsin hyvältä.

– Olihan se ihan mukava tuollaisiin tuloksiin herätä, mies summaa.

Ylikoski kertoo, että hänelle ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen ei ollut vain mikään tiivis pänttäysspurtti, vaan jo vuosia sitten alkanut, pitkäjänteinen prosessi.

– Olen valmistautunut tähän ihan lukion alusta lähtien, ja kauemminkin. Kiinnostuneisuus, harrastuneisuus ja ahkera työ peruskoulun ja lukion aikana ovat vieneet tätä kohti.

Oppiminen on ollut Ylikoskelle helppoa pienestä asti, eikä koulunkäynti ole tuottanut vaikeuksia koskaan. Nyt koronapandemian aikana oma jaksaminen on kuitenkin välillä ollut opiskelussakin koetuksella.

– Kyllä korona on minunkin jaksamiseeni, opiskelutahtiini ja motivaatiooni vaikuttanut, mutta hyvin tämä nyt kuitenkin meni, hän kertoo.

Pitkän matematiikan tulosta Ali Ylikoski kertoo jännittäneensä hieman. "Mietin, tuleeko sitä eximia vai laudatur. Pisteen verran meni rajasta lopulta yli laudaturin puolelle." Kuva: Jussi Ylikoski

Yksi rutistus on takana, ja Ali Ylikosken elämä on ottamassa uuden suunnan jo niinkin pian kuin huomenna keskiviikkona. Ylikoski on muuttamassa Oulusta pääkaupunkiseudulle, jossa hän aloittaa näillä näkymin maantieteen opinnot Helsingin yliopistossa ensi syksynä.

– Etenkin maantieteen yhteiskunnallinen puoli, kaupunkisuunnittelu ja joukkoliikenne ovat kiinnostaneet minua sen verran paljon, että maantiede valikoitui minulla ykköseksi.

Ennen yliopistoa on kuitenkin aika tehdä kesätöitä. Ylikoski kertoo, että hän sai työpaikan tulevaksi kesäksi Snellmannin Kokkikartanon lähettämöstä.

– Olen menossa aivan perusduuniin. Minusta on tärkeää, että pääsee kokemaan myös käytännönläheisempää työtä. Siten ymmärtää, minkälaisia hommia tässä yhteiskunnassa tehdään ja että nekin ovat erittäin tärkeitä, tuore ylioppilas sanoo.

Aktuaari Alex Hellsten ylioppilastutkintolautakunnasta kertoo STT:lle, että kyseiset ylioppilaat olivat myös muilla mittareilla parhaat, eli he saivat eniten pisteitä muutenkin.

Juttua korjattu klo 14.52: Alex Halme sai eximiat äidinkielestä ja pitkästä ranskasta, ei uskonnosta ja psykologiasta, kuten aiemmin oli kirjoitettu.

Lue lisää:

Onnea uusille ylioppilaille! Katso valmistuvien nimet ja kaikkien Suomen lukioiden arvosanatiedot Ylen ylioppilaskoneesta

Näiden kolmen abiturientin yo-todistuksessa ei komeile pitkää riviä laudatureja: "Massaan katoaminen on tuntunut rajulta"