1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Tutkija Sami Borg ennustaa Tampereelle kuumia ja tiukkoja kuntavaaleja, joissa pormestarikin voi vaihtua: "Paljon ehtii tapahtua"

Aamulehden teettämän mielipidekyselyn tulokset ennustavat, että neljä puoluetta kisaa pormestarin paikasta. Perussuomalaisten nousu neljän suuren joukkoon ei ole Tampereen yliopiston tutkijan mielestä yllättävää.

Tampereen yliopiston tutkija Sami Borg kuvattuna vuonna 2019. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Tampereen yliopiston tutkija Sami Borg sanoo, että Tampereella tulee kiinnostavat ja tiukat kuntavaalit. Aamulehden teettämän mielipidekyselyn tulokset (siirryt toiseen palveluun) ennustavat, että neljä puoluetta kisaa pormestarin paikasta.

Aamulehden kyselyn mukaan kokoomus saisi pormestarin paikan ja 22 prosenttia äänistä. Demareille ennustetaan 20 prosenttia, vihreille ja perussuomalaisille yli 18 prosenttia äänistä. Perussuomalaisten nousu on historiallisesti merkittävää, koska Tampereella on perinteisesti ollut kolme suurta puoluetta.

Tuleva pormestari tulee kuntavaalien suurimmasta puolueesta.

Borgin mukaan pormestarikysymys ei ole ollenkaan vielä selvä, koska puolueet ovat niin lähellä toisiaan. Paljon ehtii vielä tapahtua.

– Meillä tulee aika kuumat kuntavaalit, mikä on hyvä asia.

Tampereen tilanne vastaa valtakunnallisten kyselyjen tilannetta. Hallituspuolueiden ennustetaan menettävän paikkoja ja oppositiopuolueiden lisäävän. Toisaalta vaalikamppailu on vasta alussa.

– Paljon ehtii tapahtua. Suuri mahdollisuus on kuitenkin, että pormestari tulee vaihtumaan, Borg sanoo.

Mielenkiintoista on sekin, että kokoomus haastaa istuvan pormestarin Lauri Lylyn (sd.) kahdella kärjellä eli entisellä pormestarilla Anna-Kaisa Ikosella ja Kalervo Kummolalla.

Kokoomuksella on Borgin mukaan perinteisesti vaaleissa varmimmat äänestäjät eli he äänestävät, jos näin aikovat.

Tampereen kuntavaalien tulosta ennakoiva kannatuskyselyn tulos ei yllätä Tampereen yliopiston tutkijaa Sami Borgia. Kärjestä löytyisivät kokoomus, demarit, vihreät ja perussuomalaiset. Toimittajana Miia Roivainen.

Perussuomalaisten nousu ei yllätys

Aamulehden kyselyn perusteella perussuomalaiset kolminkertaistaisi tuloksensa viime kuntavaaleista. Tämä ei ole Sami Borgin mielestä yllätys. Viime kuntavaaleissa puolue oli hallituksessa ja Timo Soini luopumassa puheenjohtajuudesta. Kuntatulos jäi siksi suhteellisen heikoksi.

– Eduskuntavaaleissa perussuomalaiset on kolme kertaa kyennyt saavuttamaan suuren puolueen aseman. Valtakunnallisesti on selvää, että puolue tekee kuntavaaleissa historiansa parhaan tuloksen.

Viime kuntavaaleissa eduskunnan ulkopuoliset ryhmittymät saivat Tampereella lähes kymmenen prosentin kannatuksen, nyt tämä äänimäärä on pitkälti jaossa. Tampereen Puolesta ry:n väki on liikkumassa perussuomalaisten taakse, mikä lisää myös kannatusta.

– Lopputulos riippuu kuitenkin siitä, lähtevätkö nukkuvat äänestäjät vaaliuurnille saakka.

Sami Borg ennustaa äänestysaktiivisuuden Tampereella pysyvän 60 prosentin tuntumassa. Korona-aikana on tekijöitä, jotka nostavat äänestysaktiivisuutta, mutta myös syitä, jotka saattavat jättää ihmisiä kotiin vaalipäivänä.

Lue lisää:

AL:n vaalikysely: Tampereella kokoomus ykköseksi, perussuomalaiset kolminkertaistaa kannatuksensa