1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Museovirasto

Etelä-Savoon Museoviraston avustuksia – 40-luvun junavaunu ja 50-luvun Mersu kunnostetaan vanhaan loistoon

Museoviraston avustuksilla katetaan kahden kunnostushankkeen budjeteista puolet. Kunnostetut ajokit tullaan näkemään tapahtumissa, kun ne on saatu takaisin kuntoon.

Pieksämäen Höyryveturiyhdistys ry:n puheenjohtaja Jyri Tuomainen, sihteeri Esko Hirvonen ja Seppo Lantta ovat kunnostaneet 40-luvun matkustajavaunua oikein urakalla. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle

Etelä-Savossa kunnostetaan kahta kulttuurihistoriallisesti arvokasta ajoneuvoa Museoviraston avustuksella.

Mikkeliläinen yksityishenkilö sai 6 700 euron avustuksen vuoden 1956 Mercedes-Benz kuorma-auton kunnostukseen. Hakemuksen mukaan hanke työllistää, kouluttaa ja tukee perinteisten työtapojen säilymistä. Hankkeen valmistumisen jälkeen autoon voi tutustua tapahtumissa ja näyttelyissä.

Pieksämäen Höyryveturiyhdistys puolestaan sai 2 100 euron avustuksen matkustajavaunun kunnostamiseen. Vuonna 1947 valmistunut EFi-vaunu oli huonossa kunnossa, ennen kuin yhdistys alkoi kunnostamaan sitä. Hankkeella selkeä tavoite palauttaa vaunu alkuperäiseen loistoonsa.

– Paneelit olivat osittain vielä sepän takomilla nauloilla kiinni. Ei siinä ollut mahdollisuutta alkaa enää korjaamaan vaan kaikki revittiin irti ja tehtiin uudelleen, kertoo projektin työnjohtajana toiminut Esko Hirvonen.

Kunnostuksen jälkeen matkustajavaunu tulee yhdistyksen käyttöön ja se nähdään Kana-höyryveturin perässä ainakin heinäkuun lopulla, kun veturi viettää 100-vuotispäiväänsä.

Koko maan tasolla avustushakemuksia tuli 116 kappaletta, mutta vain 33 hakemusta hyväksyttiin. Avustusten yhteismäärä on noin 340 000 euroa. Suurin myönnetty avustus oli suuruudeltaan 60 000 euroa, pienin 1 000 euroa.