Hyppää sisältöön

Pandemia räjäytti roskaamisen pääkaupunkiseudulla – Helsinki yrittää hillitä miljoonakuluja

Virkistysalueet ovat roskaantuneet pahasti korona-aikana. Helsingin kaupunki koettaa vähentää roskaamista laajalla ohjelmalla. Suomen ympäristökeskus puolestaan tutkii roskien määrää ja laatua kolmella alueella Helsingissä.

Kertakäyttömaskin maatuminen voi kestää jopa 500 vuotta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Koronapandemia on ajanut ihmiset retkeilemään, mikä näkyy virkistysalueiden roskamäärissä. Samalla kuntien puhtaanpidon kustannukset ovat nousseet.

Päänvaivaa tuottavat myös kertakäyttömaskit, joiden maatuminen kestää jopa 500 vuotta.

Jo ennen pandemiaakin roskaantuminen ja erityisesti hitaasti hajoavien muovien kulkeutuminen ympäristöön on ollut vakava ja näkyvä ongelma Suomessa.

Roskaaminen kuriin niin puistoissa kuin rakennustyömailla

Helsingissä yleisten alueiden puhtaanapito maksaa yli 11 miljoonaa euroa vuodessa. Kaupunki yrittää nyt torpata ongelmaa 50-kohtaisella ohjelmalla. (siirryt toiseen palveluun)

Ohjelmassa on ratkaisuehdotuksia asukkaiden roskaamisen lisäksi esimerkiksi lumen varastointiin, rakennustyömaille ja viemärien ylivuototilanteisiin.

Tarkastelussa on myös merkittävimmät mikroskooppisen roskan ja mikromuovin pistelähteet eli tieliikenne ja tekonurmikenttien kumirouhepäästöt.

Syke tutkii Pornaistenniemen, Pirkkolan ja Puotilan roskia

Suomen ympäristökeskus Syke on aloittanut Helsingissä kenttätutkimuksen, jossa selvitetään ympäristöön päätyneiden roskien määriä kolmella erilaisella alueella, Pornaistenniemellä, Pirkkolassa ja Puotilassa.

Kenttätutkimus on osa laajempaa, muovien haitallisia ympäristö- ja terveysvaikutuksia käsittelevää tutkimusta. Sen tulokset valmistuvat tämän vuoden lopussa.

– Haluamme saada tarkemman käsityksen kaupunkipurojen ja Vantaanjoen varsilta löytyvien roskien lukumääristä ja tyypeistä, koska virtaavat vedet kuljettavat roskia maalta eteenpäin aina mereen saakka. Selvitämme myös kertakäyttöisten muovituotteiden ja kalastuksesta peräisin olevan roskan määrää ja laatua ennen EU:n kertakäyttömuovidirektiivin voimaantuloa, erikoistutkija Sanna Suikkanen Sykestä sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Kuka tahansa voi lähettää havaintoja roskaantumisesta Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwikiin. Helpoiten se sujuu selaimessa toimivan Havaintolähetin avulla.

Lue myös:

.
.