1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrskyt

Etelä-Savo säästynee kovimmilta ukkospuuskilta – varautuminen on silti paikallaan

Etelä-Savossa on voimassa varoitus rajuista ukkospuuskista, mutta kaikken pahimmat puuskat eivät näillä näkymin kohdennu alueella. Sähköverkkoyhtiö ja pelastuslaitos varautuvat mahdollisiin myrskytuhoihin.

Tuuli puhaltanee tiistaina hetkittäin jopa kymmeniä metrejä sekunnissa. Kuvituskuva. Kuva: Petri Vironen / Yle

Tälle päivälle on ennustettu kovia rajuilmoja, mutta Etelä-Savossa säästytään pahimmilta puuskilta.

Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergmanin mukaan kuitenkin Itä-Savon alueella on odotettavissa ukkospuuskia, joissa tuuli voi puhaltaa jopa 20 metriä sekunnissa. Etelä-Savossakin on siis syytä varautua sähkökatkoihin, sekä kiinnittää muun muassa terassikalusteet ja veneet kunnolla.

Bergmanin mukaan Etelä-Savon maasto on otollista rajuilmojen muodostumiselle, sillä Venäjältä tulee paljon

– Venäjän puolelta tulee mantereista ilmaa ja rajuilmat ovat nimenomaan mantereiseen ilmastoon liittyviä ilmiöitä. Vaikutuksetkin ovat suurempia, kun alueella on paljon pitkää metsää, Bergman sanoo.

Sähköverkkoyhtiössä varaudutaan tilanteeseen

Järvi-Suomen Energiassa ollaan myös varauduttu tuleviin myräköihin.

Käyttöpäällikkö Juuso Ruottinen kertoo, että valmiustasoa ei kuitenkaan nosteta nykyisen tiedon valossa. Yhtiössä varataan kuitenkin henkilökuntaa käyttökeskuksiin sekä selvitetään urakoitsijoiden resursseja mahdollisten häiriötilanteiden varalta.

Ruottinen arvioi, että myrsky koskettaa pääosin maakunnan itäosaa ja henkilökunnan lisäyksillä selvitään tilanteesta.

Myös Etelä-Savon pelastuslaitokselta kerrotaan, että Savonlinnan seudun suunnalla töihin on lisätty päällystöä myräköiden varalta.