1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. palvelutalot

Hoivakoti Hopeahelmi sai asiansa kuntoon Lappeenrannassa – avin valvonta voi loppua etuajassa

Attendon mukaan Hopeahelmen toiminta vastaa nyt hoivakodille myönnettyä toimilupaa. Jos aluehallintovirasto hyväksyy tehdyt toimenpiteet, hoivakodin pitkäaikaisesta valvonnasta voidaan luopua ennen siirtymäajan päättymistä.

Attendo Hopeahelmen 61 asiakaspaikkaa ovat tällä hetkellä lähes kaikki käytössä. Kuvituskuva. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Lappeenrantalainen Attendo Hopeahelmi -hoivakoti on korjannut toimintansa aluehallintoviraston määräysten mukaiseksi.

Näin kertoo Attendon aluejohtaja Tuija Haatainen. Hänen mukaansa hoivakotiin on palkattu lisää työntekijöitä ja asiakaspaikat on korjattu vastaamaan hoivakodin lupaa.

Hoivakodissa on nyt 45 tehostetun palveluasumisen ja 16 palveluasumisen paikkaa, ja työntekijöitä on hoitotyössä yhteensä 35.

Lue lisää: Avi määräsi lappeenrantalaisen hoivakodin muuttamaan toimintaansa: nykytilanne ei vastaa myönnettyä lupaa

Asiakkaita luvan vastaisesti

Etelä-Suomen aluehallintovirasto puuttui Hopeahelmen toimintaan helmikuussa 2021, sillä hoivakodin toiminta ei vastannut sen lupaa ja asiakkaiden toimintakykyä.

Avin mukaan hoivakoti oli vähentänyt tehostetun palveluasumisen paikkojaan ja ottanut asiakkaita kevyempään palveluasumiseen, vaikka he olisivat tarvinneet hoivaa ja valvontaa ympäri vuorokauden.

Asukkaat tulevat Hopeahelmeen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten kautta. Attendo ja Eksote ovat kertoneet, että ne muuttivat Hopeahelmen paikkarakennetta Eksoten tarpeiden muuttuessa.

Hopeahelmen tilanteen vuoksi aluehallintovirasto on alkanut myös selvittää, onko Eksoten toimintatavoissa korjattavaa esimerkiksi asiakkaiden palvelutason arvioinnissa.

Hopeahelmen tilanne päivitetään kesällä

Aluehallintoviraston näkökulmasta myös Hopeahelmen valvonta on vielä kesken, sillä se on pyytänyt Attendoa raportoimaan Hopeahelmen tilanteesta seuraavan kerran kesällä.

Avin mukaan työntekijämäärän täytyy olla kunnossa kesäkuun loppuun mennessä. Paikkarakenteen korjaamiselle avi on antanut siirtymäaikaa vuoden 2022 loppuun, jottei asukkaiden tarvitsisi muuttaa.

Sosiaalihuollon ylitarkastajan Saija Lindströmin mukaan valvonta lopetetaan kuitenkin jo ennen siirtymäajan päättymistä, jos hoivakoti on saanut tilanteen kuntoon.

Hopeahelmen tilanteen korjaantumisesta ja Eksote-selvityksestä on aiemmin kertonut Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös: Eksote tarvitsi lisää palveluasumista, ja Attendon hoivakodin asiakaspaikkoja muutettiin – näin syntyi tilanne, johon avi puuttui