1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumausainerikokset

Niko Ranta-ahoa vastaan nostettu uusia syytteitä: koko huumeiden salakujetusringissä 19 epäiltyä

Poliisi paljasti laajan huumeiden salakuljetusringin ennen kuin aineet ehtivät markkinoille. Pääkäsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa 27. toukokuuta. Epäiltyjä on yhteensä 19 ja päätekijäksi epäillään Niko Ranta-ahoa.

Niko Ranta-ahoa syytetään uusista törkeistä huumausainerikoksista. Kuva on heinäkuulta 2019. Kuva: Poliisin esitutkintamateriaali

Syyttäjät ovat nostaneet syytteet laajassa huumausainerikosvyyhdissä. Rikoskokonaisuuden pääepäilty on 33-vuotias pirkanmaalainen Niko Ranta-aho.

Salakuljetusringin pääepäilty Ranta-aho tuomittiin vastikään 11 vuoden vankeuteen Katiska-oikeudenkäynnissä.

Jos Ranta-aho tuomitaan myös toisesta vyyhdistä, on epäselvää, millainen rangaistus häntä voisi odottaa. Laki ei anna tähän yksiselitteistä vastausta.

Uudessa ringissä epäiltyjä on kokonaisuudessa ollut 19. Rikosnimikkeet ovat törkeä huumausainerikos, avunanto törkeään huumausainerikokseen, huumausainerikos, huumausaineen käyttörikos, törkeän ampuma-aserikoksen yritys, ampuma-aserikos ja lievä ampuma-aserikos.

Huumeita löytyi renkaan sisältä. Poliisin kuva toukokuulta. Kuva: Keskusrikospoliisi

Pääkäsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla 27. toukokuuta.

Aineet eivät ehtineet testilähetyksistä huolimatta markkinoille

Poliisi paljasti laajan huumeiden salakuljetusringin ennen kuin aineet ehtivät markkinoille.

Esitutkinnan perusteella uudessa rikosvyyhdissä Suomen markkinoille oltiin tuomassa valtavia eriä huumausaineita, mutta yritys saatiin estettyä ja aineet takavarikoitua. Rikokset saatiin estettyä, kun poliisi otti pääepäillyn eli Ranta-ahon kiinni Espanjassa tammikuussa tänä vuonna.

– Mitään ei päässyt markkinoille, tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty sanoi aiemmin Ylelle.

Huumausaineiden salakuljetusta oli valmisteltu pitkälle. Erien vastaanottoa varten oli esimerkiksi tehty testilähetyksiä Espanjasta, järjestelty toimitusosoitteita ja vuokrattu varastotila Suomesta. Amfetamiinin jatkamista varten oltiin muun muassa hankkimassa siihen tarvittavia aineita.

Testilähetyksessä oli kuorikatetta. Poliisin kuva on toukokuulta. Kuva: Keskusrikospoliisi

Uudet epäillyt rikokset olivat poliisin mukaan tapahtuneet kesken Ranta-ahon oikeudenkäynnin niin sanotussa Katiska-huumevyyhdissä. Myös muutama uuden vyyhdin epäillystä on saanut tuomion Katiska-vyyhdissä. Uutta vyyhtiä kutsutaankin yleisesti nimellä Katiska 2.

Uusi mahdollinen rangaistus epäselvä

Ranta-aho vastasi Katiskan syytteisiin vapaalta jalalta. Samaan aikaan hän esiintyi myös Nelosen Ruutu-palvelussa esitetyssä truecrime-dokumenttisarjassa.

Ranta-aho on vangittuna Katiska-tuomion jälkeen, mutta hän on myös tutkintavankeudessa uudesta epäillystä rikosvyyhdistä.

Lue lisää:

Poliisi paljasti laajan huumeiden salakuljetusringin ennen kuin aineet ehtivät markkinoille – pääepäiltynä Niko Ranta-aho