1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Altistuneiden joukossa on lääkäreitä ja rokotuksen saaneita – Katso, miksi tilanne paheni nopeasti Kanta-Hämeessä leviämisvaiheeseen

Kanta-Hämeen koronatilanne on huonontunut nopeasti. Sairaalassa olevien potilaiden määrä hipoo jo terveydenhuollon kipurajaa. Tilannetta huonontaa entisestään, että maakunnan koronatartuntojen takana on brittivariantti.

Koronavirus
Sally Leskinen kertoo miksi henkilökunta on nyt rokotettava kiireesti
Sally Leskinen kertoo miksi henkilökunta on nyt rokotettava kiireesti

Kanta-Hämeen koronatilanne on nyt kriittinen. Näin kuvailee sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen tilannetta, kun maakunta on siirtynyt takaisin koronan leviämisvaiheeseen.

– Taudin ilmaantuvuusluku on kahden viikon ajalta 76 tartuntaa 100 000 henkilöä kohden, ja Fimlabin koronavirusnäytteistä positiivisia on 3,7 prosenttia. Tapausten kasvunopeus on huomattavan suuri.

Leskisen mukaan terveydenhuollon kantokyky on tartunnanjäljityksen ja erikoissairaanhoidon osalta kriittinen.

Tilannetta huonontaa entisestään se, että maakunnassa koronatartuntojen takana on brittivariantti, joka tarttuu erittäin helposti suojaustoimista huolimatta.

– Brittivariantti on vaarallinen. Tämän vuoksi suojaustasoa sairaalahenkilökunnan keskuudessa on nostettu muun muassa sillä, että tietyissä tilanteissa pukeudutaan korkeimman luokan suojamaskeihin.

Paljon sairastuneita ja kymmeniä altistuneita

Maanantaina Kanta-Hämeessä todettiin kahdeksan uutta koronatartuntaa. Tapauksista neljä on Hämeenlinnan seudulta, kaksi Riihimäen ja kaksi Forssan.

Neljän potilaan tartunnat liittyvät altistumisiin Kanta-Hämeen keskussairaalan osastolla 6A. Kahden potilaan tartunnat liittyvät altistumiseen KHKS:n osastolla 6BH ja yksi tartunnan saanut oli altistunut Riihimäen sairaalan terveyskeskusvuodeosastolla. Yhden potilaan tartunnan lähde on epäselvä.

Maakunnan alueella on kolme erillistä tartuntaketjua, joista kaksi on Kanta-Hämeen keskussairaalassa ja yksi Riihimäen seudulla. Kanta-Hämeen keskussairaalan toisen ketjun tartunnanlähde on epäselvä, mutta tauti on ilmennyt sairaalahoidon aikana.

– Toisessa ketjussa epäillään, että tartunnanlähteenä on saattanut olla vielä rokottamaton henkilöstö. Siitä huolimatta, että suojaimia on käytetty asianmukaisesti. Tästä ketjusta on tullut jo 36 tartuntaa ja tilanne on vaikea, kertoo Sally Leskinen.

Riihimäen tartuntaketjusta on ilmennyt 19 tartuntaa. Altistuneita kaikissa ketjuissa on yhä useita kymmeniä.

Useita lääkäreitä on altistunut

Koronavirukselle on altistunut Kanta-Hämeen keskussairaalassa myös useita lääkäreitä. Sally Leskisen mukaan tämä kertoo siitä, kuinka tarttuva virusvariantti on.

– Virus on mennyt läpi kaikista suojatoimista. Lääkäreiden altistuminen tietysti vaikeuttaa meidän työtämme, mutta tällä hetkellä tilanteen kanssa pärjätään.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa tällä hetkellä 21 COVID-19-potilasta, tehohoidossa heistä on kaksi. Maakunnan perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on hoidossa 11 koronapotilasta.

Maakunnassa on kolme uutta koronaan liittyvää kuolemaa. Kaikkiaan koronaan menehtyneitä on nyt Kanta-Hämeessä 23.

Sairastuneiden joukossa rokotettuja

Johtajaylilääkäri Sally Leskisen mukaan noin puolet nyt tartunnan saaneista on jo saanut ensimmäisen rokotuksen. Osalla tartunnan saaneista rokotetuista oireet ovat vähäisiä, mutta joukossa on potilaita, joilla on merkittäviä oireita rokotuksesta huolimatta.

– Ensimmäinen rokotus suojaa noin 50 prosentin tarkkuudella kaikkein vakavimmalta tautimuodolta, mutta vasta toinen rokotus nostaa tehon yli 90 prosenttiin.

Sairaalahenkilökunnalle kiirehditään toista rokotusta

Henkilökunnan rokotuksia nopeutetaan, jotta voidaan turvata kiireellinen hoito keskussairaalassa tulevina viikkoina.

– Nyt tarvitaan hyvin nopeasti toiset rokotukset niille henkilökunnan jäsenille, jotka haluavat ottaa toisen rokotuksen ja ovat jo saaneet ensimmäisen. Arvioidaan, että kahden rokotteen jälkeen karanteenille ei olisi enää tarvetta ja he voisivat pysyä työssä.

Tämän vuoksi perusterveiden yli 40-vuotiaiden ensimmäisiä rokotuksia maakunnassa joudutaan todennäköisesti siirtämään. Asiasta tiedotetaan myöhemmin.

Vain kiireelliset leikkaukset tehdään

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen sanoo, että keskussairaalassa osastoilla olevat ja niille tulevat potilaat testataan koronaviruksen varalta seuraavan kahden viikon ajan. Potilaat testataan myös siinä vaiheessa, kun heidät lähetetään sairaalasta jatkohoitopaikkaan.

– Leikkaustoiminnassa voidaan toteuttaa toistaiseksi vain päivystyksellistä ja kiireellistä hoitoa sekä päiväkirurgiaa. Tämä johtuu siitä, että jatkohoitopaikkoja ei ole tarpeeksi käytettävissä maakunnan laajuisista terveydenhuollon osastojen suluista johtuen.

Ei-kiireellistä hoitoa siirretään ainakin kahden seuraavan viikon ajalta.

Leskinen kertoo, että maakunnassa yritetään löytää yhteisesti ratkaisuja terveyskeskustasoisten hoitopaikkojen avaamiseksi. Forssa on usein auttanut Hämeenlinnaa tällaisessa tilanteessa. Tilannetta hankaloittaa nyt se, että myös Forssassa on ilmennyt Kanta-Hämeen keskussairaalan ketjuun liittyvä tartunta.

– Seuraavan parin päivän aikana tarkentuu, tuleeko Forssaan altistuksia tämän myötä.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa, Hämeenlinnan Vanajaveden sairaalassa, Riihimäen sairaalan terveyskeskusvuodeosastoilla ja Janakkalan sairaalassa pyydetään välttämään vierailuja toukokuun loppuun asti.

Rajoituksia tiukennetaan jälleen

Koulualtistuksista huolimatta lapset ja nuoret saavat todennäköisesti jatkaa lähiopetuksessa kevätlukukauden loppuun asti, jos uusia laajoja altistuksia ei ilmene. Johtajaylilääkäri Sally Leskinen toteaa, että myös lasten ja nuorten ryhmäharrastukset jatkuvat toistaiseksi. Tilannetta arvioidaan uudestaan torstaina.

Leviämisvaiheeseen palaaminen tarkoittaa sitä, että valtioneuvosto todennäköisesti lyhentää asetuksellaan ravintoloiden aukioloaikoja Kanta-Hämeessä vielä kuluvalla viikolla.

– Mutta tärkeintä on, että me kaikki olemme taas äärimmäisen huolellisia kaikissa ylimääräisissä kontakteissa, sanoo Sally Leskinen.

Osastonhoitaja kävelee Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolla.
Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen on haastateltavana suorassa Areena-lähetyksessä, jonka toimittaa Miki Wallenius ja kuvaa Dani Branthin.