Hyppää sisältöön

Valtaosa lippukaupunki Haminan kuntavaaliehdokkaista ei liputtaisi Pride-juhlan kunniaksi – suurin vastustus perussuomalaisilla

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaat ovat yksimielisesti ja jyrkästi sateenkaarilipun salkoon vetoa vastaan. Suuri osa vaalikoneeseen vastanneista on ainakin osittain samaa mieltä. Liputusta kannattavien mielestä teko olisi osoitus siitä, että kaupunki kuuluu kaikille.

Sateenkaariliputus on yhä vain yleisempää. Helsingin yliopisto nosti sateenkaariliput salkoon vuonna 2017. Arkistokuva. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Ylen vaalikoneen Pride-liputusta koskeva väittämä jakaa haminalaisten kuntavaaliehdokkaiden mielipiteitä. Seitsemästä puolueesta viidessä yli puolet vastaajista on sitä mieltä, että Haminassa ei pidä järjestää liputusta Pride-juhlan kunniaksi.

Pride-tapahtumat ovat halki maailman juhlittuja yleensä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumia. Tapahtumissa peräänkuulutetaan tasa-arvoa, yhtäläisiä oikeuksia ja hyväksyntää kaikille.

Perussuomalaisten kaikki 15 vaalikoneeseen vastannutta on sitä mieltä, että liputusta ei tule järjestää. Perussuomalaisten ehdokkaiden itse kirjoittamat kommentit vaalikonevastaukseen viittaavat siihen, että liputus olisi kaupungin rahojen ja resurssien tuhlausta. Ehdokkaiden vastauksia voi lukea Ylen vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun).

Väitettä vastustavat vahvasti myös Liike Nyt ja kristillisdemokraattien ainoa vaalikoneeseen vastannut ehdokas.

Suurin kannatus liputukselle on vihreiden kuntavaaliehdokkailla. Ehdokkaat kommentoivat väitteeseen muun muassa, että liputus toisi näkyväksi tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, ja että tapahtuman ja sen sanoman voisi ottaa huomioon myös muilla tavoilla.

Vihreiden ehdokkaat kertovat kannattavansa myös muiden vähemmistöjen kunniaksi liputtamista, kunhan liputuspäiviä ei tule liikaa.

Myös SDP:n ehdokkaista liki puolet kannattaisi liputusta.

Pride-liputus on yleistynyt suomalaisissa kunnissa ja kaupungeissa. Esimerkiksi Kouvola on liputtanut Pride-juhlan kunniaksi.

Kuuntele Suomen suurimman vaalikiertueen Kuntarundin jakso Haminasta täältä.

Ylen vaalikoneen löydät täältä(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).