Hyppää sisältöön

Murhasta asuntolassa Kalliossa syytetty mies määrättiin mielentilatutkimukseen – kertoi kuulleensa äänen "tapa se"

Helsingin Kalliossa maaliskuun alussa tapahtuneesta murhasta syytetty vuonna 1982 syntynyt mies määrättiin mielentilatutkimukseen. Helsingin käräjäoikeuden välituomion mukaan mies myöntää surmanneensa toisen miehen useita eri teräaseita käyttäen.

Helsingin käräjäoikeus määräsi murhasta Kalliossa syytetyn miehen mielentilatutkimukseen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin käräjäoikeus määräsi tänään murhasta Helsingin Kalliossa sijaitsevassa asuntolassa syytetyn miehen mielentilatutkimukseen. 39-vuotias mies oli itse pyytänyt mielentilaansa tutkittavaksi.

Oikeuden mukaan miehen käytös pääkäsittelyssä on ollut jossain määrin epävakaata ja hänen keskittymiskykynsä lyhytjänteistä. Kukaan ei vastustanut mielentilatutkimusta.

Mies myöntää surmanneensa maaliskuun alussa samassa asunnossa olleen miehen useita erilaisia teräaseita käyttäen syyttäjän kuvaamalla tavalla. Syytteen mukaan uhrin kehossa ja päässä oli yhteensä 106 viilto- ja pistohaavaa, mikä kuvastaa teon erityistä raakuutta ja julmuutta.

Tekovälineinä oli käytetty saksia, veistä ja haarukkaa. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

Puolustuksen mukaan tapauksessa on murhan sijaan ollut kysymys törkeästä pahoinpitelystä tai törkeästä kuolemantuottamuksesta. Tekoa oli edeltänyt miesten välinen tappelu asunnossa.

Syytetyn mukaan uhri oli tarttunut ensin veitseen, jolloin syytetty oli ottanut veitsen terästä kiinni ja lyönyt sillä uhria. Mies kertoi oikeudessa, että tämän jälkeen hänellä "pimeni". Toisaalta aiemmin mies oli kertonut tilanteen alkaneen nyrkkitappelusta, joten varmaa tietoa tapahtumien kulusta ei ole.

Syytetty kertoi pääkäsittelyssä kuulleensa väkivaltatilanteessa äänen, joka kehotti tappamaan uhrin.

Mielentilatutkimuksessa selvitetään, onko mies teon aikaan ymmärtänyt tekonsa seuraukset eli ollut syyntakeinen vai, onko hän ollut ymmärrystä vailla eli syyntakeeton tai täyttä ymmärrystä vailla eli alentuneesti syyntakeinen.

Oikeudessa arvioidaan teon tahallisuutta, motiivia ja tapahtumia ennen väkivallan alkua. Oikeus antaa ratkaisunsa mielentilatutkimuksen valmistuttua.

Lisää aiheesta:

.
.