1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sähköntuotanto ja -jakelu

Elenia rakennuttaa Pirkanmaalle kaksi suurta sähköakustoa: uutena kumppanina nokialainen teknologiayritys

Sähköverkkoyhtiö Elenia suunnittelee Pirkanmaalle kahta suurta sähkövarastoa. Yhtiö toteuttaa akustoratkaisut yhdessä Fortumin ja Merus Powerin kanssa. Sähköakustot turvaavat sähkönjakelua erityisesti alueilla, joissa maakaapelointi ei kannata.

Akustot tarjoavat markkinoille nopeaa säätövoimaa, jota tarvitaan, kun säiden mukaan vaihtelevan tuuli- ja aurinkoenergian osuus sähköntuotannosta kasvaa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Verkkopalveluyhtiö Elenia rakennuttaa Pirkanmaalle kaksi suurta sähköakustoa. Elenia kertoo tiedotteessa, että se toteuttaa sähkövarastot yhdessä energiayhtiö Fortumin ja nokialaisen Merus Powerin kanssa.

Sähköakustojen sijoituspaikkoja suunnitellaan parhaillaan. Laitteistot otetaan käyttöön vuoden 2022 kesään mennessä.

Elenia arvioi, että tulevaisuudessa sillä voi olla kymmeniä vastaavanlaisia sähköakustoja jakelun turvaamiseksi.

Elenialla ja Fortumilla on hyviä kokemuksia sähkön varastoinnista Ylöjärven Kurusta. Ylöjärven kokeilussa akusto on toiminut automaattisena varavoimana myrskyjen aiheuttamien sähköverkkovikojen aikana. Kurussa akuston piirissä on noin sata asiakasta.

Laitteiden ja ohjelmistojen valmistusta Nokialla

Merus Power toimittaa Elenian ja Fortumin käyttöön akustot sekä niiden verkkoliityntälaitteet.

Elenia ja Fortum käyttävät akustoja sähkön varastointiin sähkökatkojen varalle sekä säätövoimana sähköjärjestelmän tasapainon ylläpitoon. Normaalitilanteessa Fortum hyödyntää akustojen kapasiteettia sähkömarkkinoilla, kun varastoja ei tarvita sähkönjakelussa.

Sähkövaraston verkkoliitynnän laitteet ja ohjelmistot suunnitellaan ja valmistetaan Merus Powerin tehtaalla Nokialla. Merus Power on toimittanut sähkövarastoja esimerkiksi Lempäälän energiayhteisölle Lemenelle. Yhtiön tuotannosta menee 85 prosenttia vientiin.

Lue lisää:

Sähköverkkoja tukevien suurten akustojen käyttö lisääntyy – Ylöjärven kokeilussa sähköt on turvattu jo kolmessa myrskyssä

Sähkökatkojen varalle kehitetään uusia ratkaisuja – akusto antaa sähköä yli sadalle asiakkaalle usean tunnin ajan

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.