1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Analyysi: Vihreillä elämänsä tilaisuus Porin kuntavaaleissa – ykköspaikasta vääntänevät kättä demarit ja kokoomus

Porin kuntavaaleissa SDP ja kokoomus kamppailevat suurimman puolueen asemasta. Myös perussuomalaisilla on mahdollisuus nousuun, vaikka Laura Huhtasaari ei ole ehdolla. Timo Aron lähtö vihreiden listalle mahdollistaa puolueelle viimein läpimurron.

Porin valtuuston taukojumppa huhtikuussa 2019 ei innostanut kuvan oikean alalaidan kokoomuslaisia. Kuva: Antti Laakso / Yle

Porin kuntavaaliasetelmat ovat kevään aikana hieman muuttuneet alkuvuodesta. Ensisijainen syy on vihreiden ehdokaslistan vahvistuminen.

Vihreät saivat listalleen sitoutumattomana kuntatutkija Timo Aron, joka on tunnettu Porin nykyjohdon ja -politiikan kriitikkona. Hän on istunut valtuustossa aiemminkin, mutta jätti paikkansa 2011 tultuaan valituksi Porin kehittämispäälliköksi.

Timo Aro haluaa Porin valtuustoon. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Aro on kerännyt kansansuosiota viime vuosina kirjoittamalla lehtiin ja antamalla kommentteja medialle. Harva tuntuu muistavan, että vielä viitisen vuotta sitten hän itse kuului Porin johtoon eikä liiemmälti arvostellut esimerkiksi kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosta.

Jotain Aron kannatuspotentiaalista kertoo, että Satakunnan Osuuskaupan äskettäisissä edustajistovaaleissa hän oli Porin ääniharava.

Vihreät yli 10 prosentin?

Vihreillä ei edelleenkään liene asiaa kaupungin ykkösrivin puolueeksi, mutta Aro paikkaa valtuuston jättävän Anne Liinamaan jättämää aukkoa ja voi nostaa puolueen aiempaa vahvempaan asemaan. Puolueen ehdokaslista on muutenkin varsin laaja.

Porin kuntavaalitulos vuonna 2017. Kuva: Yle

Jos vihreät eivät tällä kertaa pysty nostamaan kannatustaan yli kymmenen prosentin, se on paha epäonnistuminen. Ryhmän koon kasvaminen antaisi mahdollisuudet ajaa kaupungissa vihreitä teemoja.

Tällä valtuustokaudella vihreän agendan sisältö on välillä jäänyt hieman epäselväksi: Puolueen kaksi vahvaa naista eli kaupunginhallituksessa istuva Liinamaa ja valtuustoryhmän puheenjohtaja Kaarina Ranne ovat olleet välillä hyvin näkyvästi eri linjoilla.

Anne Liinamaa istui Kaarina Ranteen edessä huhtikuussa 2018. Kuva: Antti Laakso / Yle

Huhtasaari poissa listalta

Toinen asemiaan vahvistamaan pyrkivä puolue ovat perussuomalaiset. Kannatuskyselyiden ja viime eduskuntavaalien tuloksen (siirryt toiseen palveluun) pohjalta oikeistopopulisteilla pitäisi olla mahdollisuus jopa Porin kärkikahinoihin, mutta puolueella on yksi heikko kohta: viime vaalien ehdoton ääniharava Laura Huhtasaari viihtyy Brysselissä eikä ole mukana kuntavaaleissa.

Huhtasaari sai viimeksi 45 prosenttia perussuomalaisten äänistä Porissa. Tällä kertaa ääniharavaksi voi jo etukäteen veikata Petri Hurua, joka teki armotonta vaalityötä eduskunnassa puhumalla EU:n elpymispaketin hyväksymistä vastaan perussuomalaisten viivytystalkoissa kolmen aikaan aamuyöstä. Onko Hurusta Huhtasaaren veroiseksi kansansuosikiksi, se jää nähtäväksi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru eduskunnassa. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Oikealle siirtyneiden perussuomalaisten teemana valtakunnanpolitiikassa on viime aikoina ollut tiukka talouskuri, jota voisi luonnehtia velka- ja veropopulismiksi. Porissa puolue ei ihan ole noudattanut valtakunnallisia linjauksiaan.

Karhukaupungin perussuomalaisten valtuustoryhmän vetäjä Ismo Läntinen tunnetaan erityisesti toiveistaan saada Poriin uusi palloiluhalli. Harvassa ovat olleet ne valtuuston kokoukset, joissa Läntinen ei ole maininnut liikunnan ja uuden sisäliikuntapaikan ilosanomaa.

Viime budjettikierroksella perussuomalaiset äänestivät Porissa veronkorotuksen puolesta – joskin hieman pienemmän korotuksen kuin mitä lopulta hyväksyttiin.

Perussuomalaiset ovat myös tukeneet lentoliikenteen ostamista useilla miljoonilla euroilla vuodessa, toisin kuin vihreät ja vasemmistoliiton vankka enemmistö. Kansanedustaja Huru on ollut ennen korona-aikaa eräs Helsinkiin suuntautuvien lentojen iloisista käyttäjistä.

Vasemmistoliiton asema vaarassa

Perussuomalaisten ja vihreiden todennäköinen nousu uhkaa vasemmistoliiton asemaa Porin kolmanneksi suurimpana puolueena. Vasemmistoliitto menetti kesken vaalikauden merkittävän nimen, kun ammattiyhdistysväen ääniä keräävä Erno Välimäki loikkasi demareihin.

Tapio Furuholm (vas.) keskusteli Juha Vasaman (kok.) kanssa viime vaalikaudella. Taustalla kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen. Kuva: Antti Laakso / Yle

Menetystä paikkaavat politiikkaan palaava Porin ex-tiedotuspäällikkö Tapio Furuholm sekä demareista kesken vaalikauden omaan ryhmään lähtenyt Markku Tanttinen.

Omalinjaisen Välimäen lähtö tarkoittaa joka tapauksessa sitä, että valtuuston vasen laita on ensi vaalikaudella todennäköisesti aiempaa yhtenäisempi – jos sitten valtuustoryhmän entisen puheenjohtajan Furuholmin ja sitä nykyisin johtavan Raisa Rannan välille ei synny voimakkaita näkemyseroja.

Kuka on ykkönen?

Ellei yllätyksiä tapahdu, Porin suurimman puolueen asemasta kilpailevat SDP ja kokoomus.

Perinteisesti puolueet ovat tehneet Porissa yhteistyötä ja sopineet tärkeimmistä asioista keskenään. Tämä vaalikausi hajotti aseveliakselin, kun kokoomus ensin hävisi kuntavaalit, sitten epäonnistui luottamuspaikkaneuvotteluissa, suivaantui demareille ja lopulta asemoi itsensä oppositioon yhteistyösopimuksella perussuomalaisten kanssa.

Kokoomuksen kritiikki on koko vaalikauden kohdistunut demareihin: SDP:ltä puuttuu kokoomuslaisten mielestä talousymmärrystä ja rohkeutta tehdä päätöksiä – paitsi veronkorotuksia, joita kokoomus on vastustanut äänestämällä tyhjää valtuuston ratkaisevassa istunnossa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) vieressään SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja, valtuutettu Esa J. Wahlman. Kuva: Antti Laakso / Yle

Yt-neuvottelut kokoomuksen toiveena

Kokoomuslaiset olisivat halunneet aloittaa viime vuonna isot yt-neuvottelut satojen työntekijöiden vähentämiseksi Porin palkkalistoilta. Tämä on puolueen ehdokkaiden vahva kanta myös Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun).

Kokoomuksen listaa vahvistaa ex-kansanedustaja Sampsa Kataja, joka haluaisi Porin pormestariksi. Sellaista ei tosin ainakaan vielä vaalien jälkeen valita. Muutoin puolue on menettänyt monia aiempia ääniharavia Juha Vasamasta Satu Hatanpäähän.

Sampsa Kataja kertoi lehtihaastattelussa ihailevansa Namibian veromallia. Kuva: Antti Laakso / Yle

Porin johtamisesta on keskusteltu koko vaalikauden ajan – milloin kaupungintalon ilmapiiristä, milloin lentoliikenteen konsulttisotkuista. Tässä ei ollut mitään uutta: samantyyppiset ongelmat ovat nousseet esiin vaalikaudesta toiseen.

Kaupungin johtamista piti tarkastella suurennuslasin kanssa erityisessä konsulttiselvityksessä. Selvitys ei tarttunut olennaisiin kysymyksiin – kuten kaupunginjohtajan toimintatapoihin, mistä kokoomusjohtokin oli yllättävän hiljaa.

Jokaisessa puolueessa varaudutaan aikaan nykyisen kaupunginjohtajan Aino-Maija Luukkosen jälkeen. Valinta voi olla edessä jo alkavalla vaalikaudella, vaikka Luukkonen on taustapuheissa muistuttanut voivansa pysyä virassa eläkelainsäädännön perusteella vuoteen 2026 saakka.

SDP:llä paljon menetettävää

Demarit nappasivat viime vaalien jälkeen Porissa merkittävimmät luottamuspaikat. Suurin saavutus puolueelle taisi tällä vaalikaudella olla irtisanomisten välttäminen. Valtion koronatuet auttoivat myös Porin plussalle, minkä ei pitäisi antaa hämätä vaalivuonna. Veronkorotuksista huolimatta Porin talousnäkymät eivät ole kovin mairittelevia.

Nykyinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) on jäänyt kovin näkymättömäksi verrattuna edeltäjäänsä, aktiiviseen ja vallankäytöstä innostuneeseen Juha Vasamaan.

SDP:llä on ollut vaikeuksia viestiä kannoistaan, eikä demarien äänenkannattajan Uuden Ajan lopettaminen kannattamattomana kesken vaalikauden parantanut tilannetta.

Krista Kiuru (sd., ylhäällä keskellä) on vetänyt Porin valtuuston etäkokouksia koronan aikana. Kuva: Ruutukaappaus valtuuston kokouksen videoinnista

SDP:stä eniten näkyvyyttä on viime aikoina saanut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, joka palkittaneen korona-aherruksestaan kunnon äänisaaliilla. Kriitikoiden mielestä Kiuru politikoi aivan liian monessa paikassa: ministerin istuminen myös kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ei miellytä kaikkia omiakaan.

Demarien listalla on kovia uusia nimiä ex-maakuntajohtaja Pertti Rajalasta ex-sairaanhoitopiirin johtajaan Ahti Pistoon. Eri asia on, miten paljon ääniä entiset demarivirkamiehet lopulta keräävät.

Kokoomus on Porissa jakautunut erittäin tiukkaa talouskuria vaativaan siipeen ja kaupungin palveluksessa työskenteleviin virkamiesporvareihin, joiden mielestä säästöjä ei pidä tehdä ainakaan koulutuksesta vaan mieluiten teknisestä toimesta. SDP:llä jakolinja kulkee ay-siiven ja muutoksiin taipuvaisemman väen välillä.

Demaritkin ovat sitoutuneet vähentämään Porin henkilökuntaa lähivuosina sadoilla ihmisillä vuodessa. Talouspäällikkö Tuomas Hatanpään arvion mukaan on kaukana, että sitoumuksen ensimmäinen välietappi saavutetaan kesäkuun alkuun mennessä.

Ari Jalonen (sin.) vierellään Tommi Salokangas (ps.) vuoden 2017 kesäkuussa perussuomalaisten hajoamisen päivinä. Kuva: Carolus Manninen / Yle

Miten käy Jalosen?

Isojen ja keskisuurten puolueiden takana Porissa asemiaan säilyttävät keskusta ja kristillisdemokraatit. Sen sijaan sinisen tulevaisuuden eli käytännössä ex-kansanedustaja Ari Jalosen säilyminen valtuustossa olisi jo pienoinen ihme.

Porissa arvuutellaan jo, mihin Jalonen siirtyy, jos siniset lopettavat toimintansa näiden kuntavaalien jälkeen. Yksi mahdollisuus on kokoomus, jonka listoilla Jalonen jo yritti eduskuntaan vuoden 2019 vaaleissa kehnolla menestyksellä.

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13. kesäkuuta.

Juttua tarkennettu 27.5.: Petri Huru (ps.) ei ole käyttänyt Pori–Helsinki-lentoja enää koronaepidemian aikana eduskunnan ohjeistuksen takia.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

Porin kuntavaalitulos 2017 (siirryt toiseen palveluun)

Pori Ylen Kuntatutkassa

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.