Hyppää sisältöön

Venäjällä etenee hanke kieltää äärijärjestöjen jäsenten ehdokkuus vaaleissa – Samaan aikaan Navalnyin järjestöjä uhkaa äärijärjestön leima

Venäjän duuma hyväksyi ensimmäisessä käsittelyssä lain, joka kieltäisi äärijärjestöjen jäseniltä osallistumisen parlamenttivaaleihin. Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin järjestöjä syytetään oikeudessa äärijärjestöiksi. Venäjällä pidetään syksyllä parlamenttivaalit.

Venäjän pääministeri Mihail Mišustin esitteli vuosittaisen raportin hallituksen toiminnasta duumalle 12. toukokuuta. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Venäjän parlamentin alahuone duuma on hyväksynyt ensimmäisessä käsittelyssä lakihankkeen, joka kieltäisi äärijärjestöiksi tai terroristijärjestöiksi luokiteltujen ryhmien jäsenten pääsyn kansanedustajiksi.

Lakihanke tähtää varsin läpinäkyvästi siihen, että oppositiojohtaja Aleksei Navalyin kannattajat rajataan pois vaaleista.

Meneillään on oikeudenkäynti, jossa Navalnyin alueellisten esikuntien verkosto ja hänen korruptionvastainen säätiönsä FBK on tarkoitus määritellä äärijärjestöiksi. Tuomioistuimen piti käsitellä asiaa eilen maanantaina, mutta istunto lykättiin kesäkuulle.

Kansanedustajat äänestivät lain puolesta äänin 293–45, kaksi pidättäytyi äänestyksestä.

Lakihankkeen mukaan äärijärjestöksi nimetyn ryhmän perustajat ja johdon jäsenet eivät saisi asettua ehdolle kansanedustajaksi viiden vuoden ajan sen jälkeen, kun tuomioistuin kielsi järjestön.

Muille työntekijöille ja toimintaan osallistuneille kielto kestäisi kolme vuotta. Osallistumiseksi luetaan muun muassa se, että on tukenut järjestöä rahallisesti.

Näin esimerkiksi Navalyin järjestöille tukea antaneet henkilöt voitaisiin sulkea vaaleista, jos Navalnyin järjestöt päätetään kesäkuun oikeudenkäynnissä nimetä äärijärjestöiksi.

Vaalit huolettavat vallanpitäjiä

– Tämä hallinto pyrkii opposition juurimiseen. Pitkän aikaan se ei pitänyt oppositiota vakavana uhkana, joten juuriminen oli, sanokaamme, laiskahkoa. Nyt tulevien vaalien tulokset herättävät hallinnossa aiempaa suurempaa huolta, ja asiaan on tartuttu aktiivisemmin, politiikan tutkija, Pietarin eurooppalaisen yliopiston professori Grigori Golosov arvioi lakihanketta Meduza-uutissivustolle (siirryt toiseen palveluun).

Venäjällä pidetään syksyllä parlamenttivaalit. Presidentti Vladimir Putinia tukevan valtapuolueen Yhtenäisen Venäjän kannatus on heikoissa kantimissa.

– Nykyään lukuisia mittauksia, erilaisia kyselyitä ja kaikenlaista dataa julkaistaan kaiken aikaa. Me pidämme niitä tarkasti silmällä, analysoimme näitä mittauksia, mutta joka tapauksessa Yhtenäinen Venäjä on ollut ja pysyy keskeisenä ja suurimpana poliittisena voimana Venäjällä, Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov kommentoi uutistoimisto Tassille Levada-keskuksen äskettäistä kyselyä (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan vain 15 prosenttia moskovalaisista äänestäisi hallitsevaa puoluetta.

Video: Tällainen on Venäjän opposition voimahahmon Aleksei Navalnyi
Valtaeliitin vahtikoira, populisti, piikki Putinin lihassa - video kertoo kuka on Aleksei Navalnyi

Aiheesta aiemmin:

.
.