1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

EU esitteli suunnitelman yritysten verovälttelyn estämiseksi – Jäsenvaltioiden verotulot halutaan nykyistä tasaisemmiksi

Edessä on vielä pitkä ja vaikea vääntö, koska veroasioissa päätöksiin tarvitaan kaikkien jäsenmaiden yksimielisyys.

Hollanti on monikansallisille yrityksille myötämielinen verottaja. Muut maat häviävät verotuloja sen verosopimusten vuoksi. Ilmakuva De Zuidasin finanssikorttelista Amsterdamissa. Kuva: All Over Press

EU-komissio esitteli tiistaina suunnitelman (siirryt toiseen palveluun), joilla se aikoo yhtenäistää yritysten verotusta koko 27 jäsenmaan unionissa.

Komissio julkistaa lähiaikoina lainsäädäntöesityksen, jolla isot kansainväliset yritykset velvoitettaisiin paljastamaan maksamansa verot tarkemmin. Samoin komissio aikoo esittää verovälttelyn vaikeuttamista niin kutsuttujen pöytälaatikkoyhtiöiden avulla.

Komission päämääränä on tehdä yritysten liiketoimintaympäristöstä nykyistä tasapuolisempi ja tasapäisempi eri puolilla Eurooppaa. Nykyinen maailmanmeno, jossa varoja voi piilottaa tai siirrellä eri maiden verottajien ulottumattomiin, syö valtioilta niiden kipeästi tarvitsemia veroeuroja.

Esimerkiksi Hollanti (siirryt toiseen palveluun) ja Luxemburg tarjoavat monikansallisille yrityksille yhä naapurimaita edullisempia verosopimuksia. Italia ja Espanja häviävät Hollannin verosopimusten vuoksi miljardeja euroja vuositasolla.

EU haluaa käytännössä luoda yhtenäisen yritysverokehikon. Lopputulos olisi se, että verotuotot jakautuisivat nykyistä tasaisemmin jäsenvaltioiden välillä. Komissio ei vielä tiistaina määritellyt, mille tasolle yhteisövero asettuisi.

– Uudistuksella byrokratia vähentyy, veronkierron mahdollisuudet vähenevät ja samalla tuetaan EU-alueen työpaikkoja ja investointeja, talouskomissaari Paolo Gentiloni sanoo tiedotteessa.

Keinoja suitsia yritysten veronvälttelyä ideoidaan maailmassa nyt monella foorumilla kuten OECD:ssa ja YK:ssa. Muutosta siivittää ennen kaikkea se, että Yhdysvaltojen uusi hallinto on nostanut maailmanlaajuisen yhteisöveron agendalleen.

Verotusta koskeviin päätöksiin tarvitaan kuitenkin EU:ssa jäsenmaiden yksimielisyys. Siksi muutokset tuskin tapahtuvat ihan lähitulevaisuudessa.

Lue lisää siitä, miten veronkiertoon yritetään puuttua:

Suuryritysten verokikkailu on vaikeutumassa – Yhdysvallat haluaa kaikki maat mukaan varmistamaan, että yritykset maksavat riittävästi veroja

Pankki syynää säästöpossusi, mutta rikollinen raha saa liikkua rajojen yli – Eero Heinäluoma: EU-maiden on aika toimia rahanpesussa

Italiassa veronkierto on Euroopan yleisintä, mutta muuallakin Euroopassa harrastetaan verokeplottelua – ja siitä hyötyy muilta tiukkaa taloudenpitoa vaativa Hollanti