Hyppää sisältöön

Yli 50 ihmistä on kateissa Libyasta Eurooppaan pyrkineen veneen upottua

Merestä pelastettiin 33 ihmistä. Onnettomuudesta pelastuneet ovat tiettävästi bangladeshilaisia.

Sirtolaisreitti Libyan kautta Välimeren yli Eurooppaan on vaarallinen. Siirtolaisia kuljettavat veneet ovat usein kiikkeriä ja liian täynnä ihmisiä. Kuva on toukokuulta 2015. Kuva: Louise George / AOP

Yli 50 ihmistä on kateissa Libyasta Eurooppaan suunnanneen veneen upottua Välimerellä, kertoo Tunisian puolustusministeriö.

Puolustusministeriön edustajan mukaan haaksirikosta selvinneitä pelastettiin öljynporauslautan luota Tunisian etelärannikon lähellä.

– Pelastuneita on 33, kaikki ilmeisesti Bangladeshista, kertoi Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n tiedottaja Flavio Di Giacomo uutistoimisto AFP:lle.

Yli viidenkymmenen kateissa olevan kansallisuutta ei tiedetä.

Libyan Zuwarasta sunnuntaina lähteneeseen veneeseen oli ahtautunut yli 90 matkustajaa. Onnettomuuden syy ei ole tiedossa, mutta Pohjois-Afrikasta Eurooppaan lähtevät alukset ovat usein erittäin ylikuormitettuja kyhäelmiä, ja niitä lähtee matkaan myös myrskysäässä.

Libya on yksi keskeinen kauttakulkumaa Eurooppaan pyrkiville.

Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM on tilastoinut, (siirryt toiseen palveluun) että ainakin 684 siirtolaista on kuollut tänä vuonna yrittäessään ylittää Välimeren Eurooppaan.

Maanantaina Tunisian laivasto kertoi pelastaneensa mereltä yli sata siirtolaista, pääosin Bangladeshista ja Sudanista, kun heidän veneensä oli uppoamisen partaalla. Vene oli myös lähtenyt Libyan Zuwarasta.

– Kaksi päivää sitten 680 siirtolaista pysäytettiin merellä ja palautettiin Libyaan, Di Giacomo kertoi.

– Lähes 9 000 ihmistä on pysäytetty merellä ja lähetetty takaisin Libyaan vuonna 2021 tähän mennessä.

YK:n mukaan vuonna Välimerellä kuoli ainakin 1 400 siirtolaista.

.
.