Hyppää sisältöön

Lukiolaiset ja ammattikoululaiset matkustavat jatkossa ilmaiseksi joukkoliikenteessä Kouvolassa – maksua ei peritä myöskään illalla, viikonloppuna tai kesällä

Kaikki kouvolalaiset toisen asteen opiskelijat saavat seuraavan lukukauden alkaessa käyttöönsä maksuttoman joukkoliikenteen kuukausikortin.

Oikeus maksuttomaan joukkoliikenteeseen alkaa, kun hakemus on käsitelty ja lippu ladattu matkakortille. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan joukkoliikenne muuttuu maksuttomaksi toisen asteen opiskelijoille.

Kaikki kouvolalaiset lukiolaiset ja ammattikoululaiset saavat seuraavan lukukauden alkaessa elokuussa käyttöönsä joukkoliikenteen kuukausikortin.

Kouvolan kaupunginvaltuusto päätti jo loppuvuodesta 2019, että joukkoliikenne muuttuu toisen asteen opiskelijoille maksuttomaksi. Tiistaina Kouvolan kaupunginhallitus päätti uudistuksen yksityiskohdista.

Ilmaista kuukausikorttia on haettava vuosittain, ja sen saadakseen opiskelijan tulee asua Kouvolassa vakituisesti.Oikeus maksuttomaan joukkoliikenteeseen alkaa, kun hakemus on käsitelty ja lippu ladattu matkakortille.

Opiskelijat saavat jatkossa matkustaa kaikilla kaupungin joukkoliikennevyöhykkeillä Waltti-liikenteessä ilman kilometrirajaa. Ilmaisella kuukausikortilla voi matkustaa myös iltaisin, viikonloppuisin ja esimerkiksi kesäisin.

Kahdenlaisia lippuja

Ilmaisia lippuja on kahdenlaisia, Kouvolan kaupungin sekä Kelan kustantamia.

Kelan koulumatkatukeen oikeutetut opiskelijat hakevat Kelan tukemaa lippua ja ilman Kela-oikeutta olevat opiskelijat kaupungin kustantamaa lippua. Kaupunki saa Kela-koulumatkatukeen oikeutetuista opiskelijoista korvauksen.

Uudistus tarkoittaa, että Kouvola saa jatkossa vähemmän suoria lipputuloja toisen asteen opiskelijoiden matkoista, mutta enemmän Kelan koulumatkatukia.

Vuonna 2019 Kouvola sai toisen asteen opiskelijoiden erilaisista lipuista suoria lipputuloja noin 80 000 euroa ja Kelan koulumatkatukea 4 000 euroa. Kun toisen asteen maksuton joukkoliikenne otetaan käyttöön, Kela-koulumatkatukia kertyy arviolta noin 200 000–400 000 euroa lukukaudessa.

Päätös maksuttomasta joukkoliikenteestä liittyy Kouvolan lukioverkon uudistukseen, ja se toteutetaan samaan aikaan oppivelvollisuuden laajentumisen kanssa koskemaan kaikkia toisen asteen opiskelijoita.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.