Hyppää sisältöön

Konkurssien määrä väheni selvästi – lakimuutokset ovat estäneet velkojia hakemasta rahojaan vaikeuksissa olevista yrityksistä

Konkurssien määrän laskusta huolimatta konkurssiin haetuissa yrityksissä oli jonkin verran enemmän työntekijöitä kuin vuosi sitten. Laki estää hakemasta lyhytaikaisten maksuvaikeusten takia yrityksiä konkurssiin lokakuun alkuun asti.

Lukumääräisesti eniten konkurssit vähenivät kaupan toimialalla. Kuva K-Supermarket Mustastapekasta kesäkuussa 2020. Kuva: Tiina Jutila \ Yle

Vireille pantujen konkurssien määrä väheni tammi–maaliskuussa 12,4 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen, kertoo Tilastokeskus.

Henkilöstöä oli kuitenkin konkurssiin haetuissa yrityksissä yli neljä prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Vireille pantujen konkurssien määrä supistui kaikilla toimialoilla paitsi maa-, metsä- ja kalataloudessa sekä kuljetuksessa ja varastoinnissa. Lukumääräisesti eniten konkurssit vähenivät kaupan toimialalla.

Tilastokeskuksen mukaan vireille pantujen konkurssien määrä on ollut poikkeuksellisen matala viime vuoden kesäkuusta alkaen. Syynä on se, että konkurssilakia on muutettu muutaman kerran koronakriisin aikana.

Väliaikaislaki estää konkursseja

Konkurssiin hakemista rajoitettiin määräaikaisella lakimuutoksella viime vuoden toukokuusta alkaen. Lakimuutos oli voimassa tämän vuoden tammikuun loppuun saakka.

Uusi väliaikaislaki on voimassa helmikuun alusta syyskuun loppuun saakka. Laki estää velkojia hakemasta yrityksiä konkurssiin lyhytkestoisten maksuvaikeuksien vuoksi.

Tilastokeskus muistuttaa, että lakimuutoksen mahdollista vaikutusta konkurssimääriin on mahdotonta erotella muista mahdollisista tekijöistä, kuten Verohallinnon tai muiden velkojien omaehtoisista toimista.

Lue myös:

Alkuvuonna pantiin vireille vajaat 700 konkurssia – 88 konkurssia vähemmän kuin vuotta aiemmin