1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Tiukka keskustelu koulujen lopettamisesta jatkuu Heinolassa – myös terveyskeskuksen iltavastaanotosta voidaan joutua nipistämään

Katso koko keskustelu Ylen kuntavaalilähetyksestä, jossa olivat mukana heinolalaiset kuntavaaliehdokkaat Sami Laukkanen (ps.), Kirsi Lehtimäki (sd.) ja Mika Leppälä (Parempi Heinola) ja Venla Väli-Torala (kok.)

Heinolalaiset kuntavaaliehdokkaat Sami Laukkanen (ps.), Kirsi Lehtimäki (sd.) ja Mika Leppälä (Parempi Heinola) ja Venla Väli-Torala (kok.) pohtivat joudutaanko kaupungin kouluja karsimaan vähenevän lapsimäärän vuoksi. Toimittajana on Petri Niemi ja kuvaajana Janne Nykänen.

Alle 19 000 asukkaan Heinola investoi nyt rajusti uusiin kouluihin. Uusi lukio valmistuu tänä kesänä. Uuteen Kailas-taloon tehdään puolestaan koulun lisäksi päiväkoti ja liikuntasali liki 20 miljoonalla eurolla.

Samaan aikaan pienemmät koulut ovat liipaisimella myös Heinolassa, jossa koulun aloittavien lasten määrä on vähentynyt kymmenessä vuodessa liki puoleen entisestä. Nyt koulunsa aloittavia on alle sata. Kirsi Lehtimäki (sd.) toteaa, että kouluja ei lakkauteta säästösyistä. Jos ei saada tarkoituksenmukaisia opetusryhmiä kokoon, joitakin kouluja saatetaan joutua lopettamaan.

– Siinä vaiheessa kun noin 95 lapsen ikäluokka aloittaa peruskoulun, Heinolassa ei ihan riitä oppilaita kuuteen nyt olevaan aloituspisteeseen.

Lehtimäki arvelee, että seuraavan neljän vuoden valtuustokauden lopulla Heinolassa on parhaillaan rakentuvan Kailaan koulun lisäksi pari kolme pientä koulua.

Venla Väli-Torala (kok.). uskoo, että tiukka keskustelu kouluista jatkuu seuraavan valtuustokauden aikana.

– Koulu kerrallaan joudutaan miettimään mistä nipistetään. Kyse on nimenomaan siitä, että saadaan oikean kokoisia opetusryhmiä ja koulukoot eivät mene liian pieniksi.

Koulujen määrä Heinolassa on suurimyös Mika Leppälän (Parempi Heinola) mielestä. Hänen mukaansa koulujen lukumäärää pitää tarkastella, jos koulunsa aloittavia oppilaita on jatkossakin yhtä vähän kuin nyt.

Sen sijaan Sami Laukkanen (ps.) on koulujen säilyttämisen puolella. Hän on sitä mieltä, että jos pienet koulut lakkautetaan, osa nuorista voi jäädä opinnoissa jälkeen. Siitä seuraa syrjäytymistä ja monenlaisia ongelmia.

Mistä säästöt höylätään?

Heinolan kiivas investointitahti kouluihin ja muihin kohteisiin merkitsee, että kaupungin velkataakka kasvaa nopeasti. Ylen Kuntatutkan mukaan kaupungin on ollut vaikea karsia palveluita, vaikka väkimäärä on vähentynyt.

Tuloja pitäisi saada, jotta velat saadaan maksettua. Ensimmäiseksi Sami Laukkanen, Mika Leppälä ja Venla Väli-Torala laittaisivat myyntiin lisää kaupungin omistamia kiinteistöjä.

Säästöjä on haettu muun muassa myymällä rantatontteja. Ehdokkaiden mielestä rantaviivaa riittää vielä kaavoitettavaksi. Kuva: Mika Halme / Yle

Säästöjäkin tarvitaan. Leppälä pohtii, että kaupunki saattaa joutua nipistämään ylilakisääteisistä palveluista.

– Kukaan ei haluaisi luopua esimerkiksi ilta- ja viikonloppuvastaanotosta, mutta näistä saatetaan joutua leikkaamaan, sanoo Leppälä.

Väli-Toralan mielestä kaupungin on tutkittava mahdollisuuksia ulkoistaa tai yhtiöittää palveluja.

– Esimerkiksi teknisellä puolella voisi olla palveluita, mitä voitaisiin ulkoistaa. Samoin elinvoimapuolella voisi tutkia yhtiöittämismahdollisuuksia.

Laukkanen höyläisi kaupungin hallinnosta.

– Jos hallintopuolella viisi ihmistä tekee samaa hommaa, voitaisiin pärjätä yhdellä tai kahdella sen sijaan.

Suuria säästöjä vain sote-puolelta

Pienet nipistykset eivät riitä, mikäli Heinolassa joudutaan tilanteeseen, jossa ainoa vaihtoehto on sopeuttaminen. Kirsi Lehtimäen mukaan Heinolan sopeuttamistarve olisi tällöin 2-3 miljoonaa vuodessa.

Kaupunki arvioi, että tämän vuoden lopussa Heinolalla olisi velkaa noin 6500e/asukas. Kuva: Petri Niemi / Yle

– Ainoa missä liikkuu suuret summat on sote. Se on meille heinolalaisille niin rakas, että ihan heti kukaan ei lähde sieltä leikkaamaan. Mutta jos meidän on pakko tehdä iso sopeuttaminen, niin muuta vaihtoehtoa ei ole.

Lehtimäki toteaa, että iltavastaanotto maksaa Heinolalle noin 400 000 vuodessa. Hän uskoo kuitenkin, että miljoonien eurojen säästöt voitaisiin tehdä positiivisilla teoilla. Esimerkiksi kääntämällä perheiden lisääntynyt huonovointisuus paremmalle tolalle.

– Jos pystymme estämään neljän heinolalaisen lapsen sijoittamisen kodin ulkopuolelle, säästämme 400 000. Heinola teki kahdeksan vuotta sitten miljoonasäästöt satsaamalla lastensuojeluun ja perheiden sosiaalityöhön, sanoo Lehtimäki.

Katso Areenasta koko puolen tunnin kuntavaalikeskustelu.

Heinolan tulevien vuosien haasteista on keskusteltu myös Kuntarundi-podcastissa aiemmin keväällä.

Heinolan kuntavaaliehdokkaisiin voit tutustua myös Ylen vaalikoneessa.

Lisää Ylen kuntavaalisisältöjä löytyy täältä.