Hyppää sisältöön

Korona vie yliopistojen massaluennot myös ensi syksynä: lähiopetukseen pääsevät varmimmin fuksit ja toisen vuoden opiskelijat

Korkeakouluissa on opiskeltu jo toista vuotta pääosin etänä ja yliopistot ovat rajoittaneet tilojensa käyttöä muutenkin. Vaikka etäopiskelu jatkuu syksyllä, yliopistot haluavat taata kaikille opiskelijoille mahdollisuuden myös lähiopintoihin.

Oulussa ensimmäistä vuotta opiskeleva Jenni Hirvonsalo kuvattiin yliopistolla helmikuun alussa. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Etäopiskelu jatkuu yliopistoissa vielä syksylläkin. Korkeakoulut haluavat kuitenkin päästää opiskelijoita myös lähiopetukseen – toiset enemmän ja toiset rajoitetummin.

Yle kysyi seitsemän suurimman yliopiston rehtoreilta, miten opetus ensi syksynä järjestetään. Kaikkien vastaukset sisälsivät sekä etä- että lähiopetusta.

– Massaluennot etänä, muutoin opetus kampuksella niin laajalti kuin mahdollista. Kokonaan etänä ei toivottavasti joutuisi olemaan enää yksikään opiskelija. Ajatus on, että vähintään pienryhmäopetukseen pääsisivät kaikki, vastaa Turun yliopiston vararehtori Piia Björn.

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksellakin luentosalit ovat olleet tänä vuonna tyhjiä. Tämä kuva on maaliskuulta. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Samanlaisella ajatuksella syksyyn lähdetään myös Helsingin, Jyväskylän ja Oulun yliopistoissa.

Rehtori Sari Lindblomin mukaan Helsingin yliopistossa mahdollistetaan paluu kampuksille, vaikka virustilanne olisi vielä epävarma eivätkä kaikki yliopistoyhteisön jäsenet olisi saaneet tehosterokotetta. Käytännössä se tarkoittaa etä- ja lähiopetuksen vuorottelua niin, että lähiopetuksessa priorisoidaan pienryhmiä ja massaluennot järjestetään etänä.

Hybridimallissa sisältö ratkaisee

Hieman varovaisemmin lähiopetukseen suhtaudutaan Aalto-yliopistossa. Rehtori Ilkka Niemelän mukaan syksyn aikana kaikilla opiskelijoilla on todennäköisesti lähiopetusta kampuksella.

– Pyrimme hyödyntämään kampusta mahdollisimman paljon pandemiatilanteen ja viranomaismääräysten puitteissa. Nykyisen arvion perusteella varaudumme kuitenkin aloittamaan opetuksen hybridimallilla.

Hybridimallissa osa opiskelijoista on kampuksella lähiopetuksessa ja osa opiskelee etänä.

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläisen mukaan opetusmuodon valintaa ohjaa ennen kaikkea pedagoginen tarkoituksenmukaisuus. Maisterivaiheen opinnoissa on jonkin verran enemmän itsenäistä opiskelua ja verkkokursseja.

– Läsnäolo painottuu kandivaiheen opintoihin. Todennäköisesti lähes puolet opiskelijoistamme opiskelee viikoittain kampuksella.

Tampere ja Itä-Suomi eri linjoilla

Eri linjoilla muiden yliopistojen kanssa ovat Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot.

– Opetusta suunnitellaan tällä hetkellä siitä lähtökohdasta, että lähiopetukseen osallistuvien määrää ei tarvitse rajoittaa, sanoo Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä.

Jo nyt Kuopiossa ja Joensuussa toimivassa yliopistossa on vähemmän rajoituksia kuin muualla, esimerkiksi kirjasto ja muut tilat ovat olleet auki koko lukuvuoden.

Tampereen yliopiston vararehtori Marja Sutela toivoo, että viimeistään ensi keväänä voidaan viettää normaalia opiskelijaelämää. Kuva: Marko Melto / Yle

Tampereella sen sijaan syksy aloitetaan vahvasti etäopetuspainotteisesti ja lähiopetukseen tai hybridimalliin on tarkoitus siirtyä vaiheittain syyslukukauden kuluessa.

– Tavoite on, että selvästi yli puolet opiskelijoista opiskelee lähiopetuksessa syksyn lopulla, sanoo vararehtori Marja Sutela.

Fuksit ja toisen vuoden opiskelijat erityisasemassa

Etäopinnot ovat värittäneet vahvasti viime syksynä opintonsa aloittaneiden ensimmäistä lukuvuotta. Kaikenlainen ryhmäytyminen ja integroituminen yliopistoelämään on ollut vaikeaa. Ensi syksynä aloittavien opiskelijoiden tietä halutaan tässä mielessä tasoittaa, mutta yliopistot eivät halua tehdä toiselle vuosikurssille siirtyvistä väliinputoajia.

– On tärkeää huomioida sekä fuksien että toisen vuoden opiskelijoiden saapuminen kampuksille ja tukea heidän kiinnittymistään yliopistoyhteisöön. Jos lähiopetusta ja opiskelijoiden määrää kampuksella jouduttaisiin rajoittamaan, erityisesti fuksien ja toisen vuoden opiskelijoiden lähiopetuksesta ja ryhmätapaamisista pyrittäisiin pitämään kiinni, sanoo Oulun yliopiston viestintäjohtaja Marja Jokinen.

Tampereella opiskeleva Kaius Tirronen sanoo olevansa onnellisessa asemassa, koska hänellä opinnot ovat loppusuoralla. Hän pitää etäopiskelua negatiivisena asiana. Kuva: Marko Melto / Yle

Samoilla linjoilla ovat myös muut.

– On hyvin tärkeää, että opiskelijat kiinnittyvät yliopistoyhteisöön. Sillä on myös suora yhteys siihen, miten heidän opintonsa lähtevät liikkeelle, sanoo Marja Sutela Tampereelta.

Opiskelijat haluavat jo kampuksille

Suomen ylioppilaskuntien liitossa yliopistojen suunnitelmia seurataan huolestuneena. SYL:n puheenjohtajan Annika Nevanpään mukaan opiskelijat haluaisivat jo kovasti kampuksille.

– En ole asiantuntija. Mutta kuulostaa kummalliselta, kun sanotaan, että syksyllä kaikki ovat saaneet jo vähintään ensimmäisen rokotuksen ja samaan aikaan etäopetusta suositaan vahvasti esimerkiksi omassa kotiyliopistossani Tampereella.

SYL:n puheenjohtaja Annika Nevanpään mukaan korona-aika on lisännyt opiskelijoiden polarisoitumista: osalla menee entistä paremmin, osalla selvästi aiempaa huonommin. Nevanpää kuvattiin Tampereella viime kesäkuussa. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Nevanpää toivoo, että yliopistot avaisivat tilojaan niin, että opiskelijat voisivat opiskella yhdessä ja esimerkiksi seurata massaluentoja pienissä ryhmissä. Hän sanoo olevansa myös huolissaan siitä, millaisia jälkiä etäopetus osaamiseen jättää.

– Opintotuki pakottaa edistymään, mutta kyllä opinnoista voi räpiköidä läpi ilman, että oppii mitään. Oppiminen ei tapahdu pelkästään kursseilla ja luennoilla. Se tapahtuu siinä, kun jauhat kurssin sisältöjä opiskelukavereiden kanssa lounaalla tai luennon jälkeen.

Vuorovaikutusta ja kasvokkaisia kohtaamisia kaipaa myös Olli Mustakoski, joka opiskelee toista vuotta Tampereen yliopistossa.

– Ajatus etäilystä tuntuu ehdottomasti huonolta. Toivottavasti päästäisiin jatkamaan normaalia arkea yliopistossa eikä vaan omassa kämpässä. Haluaisin nähdä opiskelukavereita ja opettajia aidosti, arkisesti ja epävirallisesti – eikä vain ruudulta.

Olli Mustakoski sanoo kaivanneensa erityisesti opiskelijatapahtumia ja arkisia tapaamisia ihmisten kanssa. Kuva: Marko Melto / Yle

Lue myös:

Poikkeusaika vie nuorilta monet sukupolvikokemukset, ja siksi se ottaa niin koville – Jenni Hirvonsalo: "Sellainen olo, että on jäänyt jostain paitsi"

Opiskelijat paljastivat Ylelle, mitä kotona tapahtuu etäluentojen aikana – multitasking on aivotutkijan mukaan aina haitallista, mutta tässä ei ole kyse siitä

Etäopiskelu uuvuttaa opiskelijat, voimavarat lopussa – Iines Aakula, 19: "Kaikki tapahtuu samassa pienessä yksiössä, josta ei pääse pakoon"