1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rasismi

Rasistinen huutelu puulaakisarjan pelissä Kouvolassa jäi poliisin rattaisiin – esitutkinta kestänyt melkein vuoden

Puulaakisarjan joukkueiden Bar Jokerin ja Kouvolan Lakujen välisessä ottelussa huudeltiin viime kesänä rasistisia kommentteja jalkapallokatsomosta. Tutkinnassa on ollut ruuhkaa, mutta tutkinnanjohtajan mukaan asia siirtyy syyteharkintaan kesän aikana.

Jalkapallo-ottelussa huudeltiin rasistisia kommentteja katsomosta. Kohteena oli Monikulttuurikeskus Saagan joukkue. Arkistokuva. Kuva: Yle/Roger Källman

Poliisin esitutkinta rasistisesta huutelusta puulaakisarjan jalkapallo-ottelussa Kouvolassa on yhä kesken.

Tutkinta on kestänyt noin kymmenen kuukautta. Tutkinnanjohtaja Juha Lehtoranta Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että tutkinnan ruuhkautuminen on näkynyt esitutkinnan kestossa.

Vielä tammikuussa Ylelle arvioitiin, että tutkinta valmistuu parin kuukauden sisällä. Akuutimmat tapaukset hoidetaan kuitenkin Lehtorannan mukaan ensin. Tutkittavan rikosepäilyn tapahtumat sattuivat viime heinäkuussa.

Tapauksen tutkintanimikkeinä on edelleen kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja kunnianloukkaus. Lehtorannan mukaan esitutkinnassa on kuultu muutamia todistajia, mutta epäiltyjen määrää tutkinnanjohtaja ei voi vielä kommentoida esitutkinnan ollessa vielä kesken.

Lehtoranta kertoo, että asia siirtyy syyteharkintaan kesän aikana.

Vastustava joukkue jätti kauden

Viime kesänä puulaakisarjan paikallisten joukkueiden Bar Jokerin ja Kouvolan Lakujen ottelussa jalkapallokatsomosta huudeltiin rasistisia kommentteja.

Huutelu kohdistui Monikulttuurikeskus Saagan joukkueeseen Kouvolan Lakuihin. Monikulttuurikeskus Saagan Facebook-päivitysten mukaan rasistisia huuteluita esiintyi kentällä koko pelin ajan. Keskuksen mukaan huuteluun syyllistyivät sekä katsojat että vastustajajoukkueen pelaajat.

– Saapuessamme kentälle ennen pelin alkua oli katsomossa jo suuri kannattajajoukko paikalla. Meitä tervehdittiin heti alkuun rasistisella ilmauksella, kommentoi monikulttuurikeskus Saagan hankekoordinaattori Taina Vainio heinäkuussa.

Kouvolan Lakuja vastaan pelannut Bar Jokerin joukkue ilmoitti tapahtumien jälkeen luopuvansa sarjapaikastaan tapahtumien vuoksi. Puulaakisarjaa järjestää Kouvolan erotuomarikerho.

Lue lisää: Puulaakisarjan jalkapallopeli päättyi rasistiseen törkyyn Kouvolassa – vastustaja erosi sarjasta: "Vastuu täytyy ottaa"