1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikokset

Viisikymppinen valmentaja käytti seksuaalisesti hyväkseen jalkapallojunioria Hyvinkäällä – tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

Hyvinkääläisen jalkapalloseuran valmentajana toiminut mies tuomittiin kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen alaikäisen tytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Oikeuden mukaan valmentaja oli taivutellut uhrin seksuaaliseen suhteeseen valta-asemaansa hyödyntäen.

Hyvinkääläisen jalkapalloseuran valmentaja käytti seksuaalisesti hyväkseen alaikäistä valmennettavaa. Kuva: GettyImages

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi noin 50-vuotiaan miehen kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen alaikäisen valmennettavansa seksuaalisesta hyväksikäytöstä Hyvinkäällä. Mies toimi hyvinkääläisten tyttö- ja naisjalkapallojoukkueiden valmentajana.

Seksuaalinen hyväksikäyttö oli tapahtunut 7. heinäkuuta – 27. joulukuuta 2018 välisenä aikana useissa eri asunnoissa.

Oikeuden tänään julkaiseman julkisen selosteen mukaan mies oli asemaansa hyväksikäyttäen taivuttanut valmennettavansa sukupuoliyhteyteen ja muihin tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta olennaisesti loukkaaviin tekoihin.

Uhri oli valmentajan määräysvallan ja valvonnan alainen sekä alisteisessa suhteessa häneen, koska hän pelasi miehen valmentamassa joukkueessa. Heidän välilleen oli kehittynyt kiintymyssuhde.

Tapahtumien kulku oli oikeuden mukaan riidaton, mutta valmentaja kiisti käyttäneensä asemaansa hyväkseen uhrin taivuttelussa seksuaalisiin tekoihin.

Oikeuden mukaan uhrin ja valmentajan suhdetta ei kuitenkaan olisi syntynyt, ellei valmentaja olisi ylittänyt sopivuuden rajoja ja antanut tapahtumien kehittyä seksuaaliseksi suhteeksi.

Uhrin ja valmentajan välinen iän ja elämänkokemuksen ero oli huomattavan suuri. Oikeuden mukaan uhri ja valmentaja eivät olleet seksuaalisuhteen alkaessa tasavertaisessa asemassa.

Hyvinkään Palloseura (HyPS) on aiemmin kertonut, että rikosepäily koskee seuran jalkapallovalmentajaa. Valmentaja ei enää valmenna seurassa.

Mies oli rikoksesta epäiltynä vangittuna 29. joulukuuta 2018 – 29. tammikuuta 2019. Vapaudenmenetysaika vähennetään tuomiosta.

Uhri ei vaatinut mieheltä korvauksia, eikä hänellä ollut rangaistusvaatimuksia.

Lisää aiheesta:

Poliisi tutkii: Jalkapallovalmentajaa epäillään alaikäisen valmennettavansa seksuaalisesta hyväksikäytöstä Hyvinkäällä

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa hyväksikäyttötapauksessa – jalkapallovalmentajan seksuaalirikostuomio lainvoimainen

"Se on niin kova hinta, ettei mikään urheilumenestys ole sen arvoista" – tutkija kritisoi suomalaista urheiluväkeä lepsusta suhtautumisesta seksuaaliseen häirintään ja epäasialliseen vallankäyttöön

Kamppailu seksuaalista häirintää vastaan vaatii urheilussa toimiville lisää tutkimustietoa ja koulutusta, jotta hyväksikäytöiltä vältyttäisiin

Poliisi saa vuosittain kymmeniä rikosilmoituksia epäillyistä seksuaalirikoksista liikuntaharrastuksissa – uhriksi joutuu yleisimmin alaikäinen tyttö uimahallissa tai kuntosalilla