1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pääomalainat

Yhtiö kehitti fossiilisia polttoaineita korvaavan lämpövaraston – Ilmastorahasto myönsi jo toisen rahoituksen Lappeenrantaan

Elstorin lämpövarastoa voivat hyödyntää esimerkiksi kaukolämpöyhtiöt ja elintarvikeyritykset. Yhtiö saa Ilmastorahastolta enintään neljän miljoonan euron pääomalainan. Ilmastorahaston ensimmäinenkin rahoitus tuli Lappeenrantaan.

Havainnekuva Elstorin lämpövarastosta. Lappeenrantalainen Elstor oy on perustettu vuonna 2017. Kuva: Elstor oy

Valtion omistama Ilmastorahasto on myöntänyt historiansa toisen rahoituksen.

Lappeenrantalainen Elstor saa Ilmastorahastolta enintään neljän miljoonan euron pääomalainan. Sen avulla nopeutetaan Elstorin kehittämän lämpövaraston käyttöönottoa etenkin pienissä ja keskisuurissa teollisuusyrityksissä.

Elstorin lämpövarastoon voidaan varastoida sähköä lämpöenergiaksi ja vapauttaa sitä käyttöön tarpeen mukaan lämpönä tai höyrynä. Varastointia tarvitaan, sillä esimerkiksi tuuli- ja aurinkosähköä saadaan, kun tuulee tai kun aurinko paistaa – ei siis välttämättä silloin, kun sitä halutaan käyttää.

Kun uusiutuvista energialäheistä saatua lämpöä ja höyryä voidaan ottaa käyttöön tarpeen mukaan, varasto auttaa korvaamaan fossiilisia polttoaineita esimerkiksi elintarviketeollisuudessa ja kaukolämpöyhtiöissä.

– Sähköakkuja on olemassa, mutta teollisuusmittakaavaan tällainen lämpöakku on paljon pienempi investointi kapasiteettiin nähden, sanoo Elstorin toimitusjohtaja Kari Suninen.

Kaksi pilottia käytössä

Elstorilla on tässä vaiheessa kaksi toimivaa pilottikohdetta, joista toinen Lappeenrannan kaupungin kaukolämpöverkossa ja toinen elintarvikeyhtiö Kaskein Marjalla, joka siirtyi hiljattain Polarican omistukseen.

Ulkoisesti lämpövarasto näyttää kahdelta vierekkäin sijoitetulta merikontilta. Niistä toisessa on lämpövarastoakku ja toisessa muu laitteisto. Asiakkaan näkökulmasta yhtiön tuotteita ovat kuitenkin lämpö ja höyry.

– Varasto on vain välivaihe. Emme myy asiakkaille lämpövarastoja vaan lämpöä ja höyryä.

Ilmastorahaston toinen rahoituskohde

Ilmastorahasto eli aiemmalta nimeltään Valtion kehitysyhtiö Vake on perustettu vuonna 2016. Se on tehnyt ensimmäiset rahoituspäätöksensä tänä keväänä.

Tähän mennessä molemmat rahoitukset ovat tulleet Lappeenrantaan: ennen Elstoria rahasto myönsi Solar Foodsille 10 miljoonan euron pääomalainan.

Lue lisää: Katso video: Maistuisiko lihaton leike sitruunan kera – Valtion Ilmastorahasto pääomalainoittaa biotekniikkayhtiö Solar Foodsia 10 miljoonalla eurolla

Kun Ilmastorahaston toiminta pääsee täysillä käyntiin, sen on määrä myöntää vuosittain noin 80 miljoonan euron edestä pääomalainoja. Se tarkoittaa rahaston mukaan 10–15 rahoituskohdetta vuosittain.

Alkuvaiheessa Ilmastorahaston myöntämät rahoitukset keskittyvät pääomalainoihin. Esimerkiksi Elstor saa nostaa lainaansa vaiheittain seuraavien kahden vuoden aikana.

Vuonna 2017 perustettu Elstor on toimitusjohtaja Kari Sunisen mukaan saanut aiemmin rahoitusta omistajiensa lisäksi ely-keskukselta ja Business Finlandilta.

Juttua päivitetty 19.5. klo 14.36: Korjattu Elstorin perustamisvuosi. Elstor on perustettu 2017, ei 2007.