1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulutus

Kuuntele podcast: Lapsien jatkuva testaaminen pilasi Yhdysvaltain koulut

Yhdysvalloissa koulumenestys on kytketty matematiikan ja lukutaidon testaamiseen. Muut kouluaineet ovat jääneet jalkoihin, kun opettajilla on paine saada lapset menestymään testeissä.

Kuva: Silja Viitala / Yle, grafiikka: Tuuli Laukkanen / Yle

Oletko koskaan miettinyt, miksi yhdysvaltalaiset eivät tiedä, missä Suomi sijaitsee?

Lyhyesti sanottuna, syynä on Yhdysvaltain koulujärjestelmä, joka keskittyy lähinnä kahden asian testaamiseen. Sen, osaako lapsi laskea ja lukea.

Näin tiivistää Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan Iida Tikka Mistä maailma puhuu -podcastissa.

– Opettajien ainoa tehtävä on opettaa lapsia tasokokeeseen, koska sen tulos ratkaisee, pysyykö koulu pystyssä, onko opettajalla töitä ja pääseekö lapsi seuraavalle luokalle, Tikka sanoo.

Tikka käy jaksossa läpi Yhdysvaltain koulutusjärjestelmän lähihistoriaa ja selittää, miksi koulut ovat yhä kalliimpia ja sen myötä eriarvoisuus lisääntyy. Vuosikymmeniä jatkunut keskittyminen tasokokeisiin ruokkii tätä kehitystä.

Ei riitä, että lapsi aloittaa koulun

Podcastin toisessa jaksossa puhutaan Afrikasta, erityisesti Keniasta ja Kongosta. Afrikka-toimittaja Liselott Lindström muistuttaa, ettei koulujen rakentaminen riitä opettamaan lapsia.

– Kuulostaa hienolta, kun voi sanoa, että näin ja näin moni lapsi aloittaa koulun, mutta todellisuus on toinen, Lindström sanoo.

Keniassa koulumaksut ovat monelle perheelle liian korkeita. Myös koulutuksen laatu on vaihtelevaa. Moni jättää koulun kesken.

Koronapandemian aikana Afrikassakin on innostuttu etäopetuksen mahdollisuuksista. Usein unohdetaan, ettei kaikilla ole edes sähköä tai sisätilaa opiskelua varten, Lindström sanoo.

– Etäopetus hyödyttäisi taas vain heitä, joilla asiat ovat jo valmiiksi hyvin.

Jakossa pohditaankin, onko heikommista lähtökohdista mahdollisuutta päästä yliopistoon ja nousta koulutuksen avulla köyhyydestä.

Ulkomaantoimittaja Jenny Matikaisen juontaman podcastin kaikki jaksot löytyvät Yle Areenasta.