Hyppää sisältöön

Saariston rengastie on uniikki pyöräreitti: saarelta saarelle kulkeminen sai australialaisen matkailijan ihastumaan

Turun saaristossa oli jo viime kesänä hyvää kasvua polkijamäärissä. Alkavana kesänä rikottaneen uusia ennätyksiä.

Saariston  Rengastien suosio kasvaa
Saariston Rengastien suosio kasvaa

Lauttoja, isompia ja pienempiä saaria, kyliä, venesatamia, idyllisiä majapaikkoja, punamullattuja saariston taloja.

Näitä on lähdetty katsomaan Saariston rengastien reiteille jo muutaman sukupolven ajan.

Thomas White on asunut Suomessa neljä vuotta ja lähti ensimmäistä kertaa Saariston Rengastielle. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Thomas White lähti polkemaan Turunmaan saaristoon ensimmäistä kertaa. Hän muutti synnyinmaastaan Australiasta neljä vuotta sitten Helsinkiin ja kaverit suosittelivat Saariston rengastietä.

– Täällä on rento meininki, White kehuu.

Nauvon keskustaan moni matkailija pysähtyy ruokailemaan, tekemän ostoksia ja nauttimaan saaristomaisemista. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Uutta ennätystä odotellaan

Viime vuonna rengastien reiteillä kulki noin 8 500 polkupyöräilijää. Edelliseen vuoteen verrattuna kasvua kirjattiin peräti 40 prosenttia.

Tänä kesänä reitti täyttää 25 vuotta ja alkava kausi näyttää hyvältä.

Paraisten matkailupäällikkö Niina Aitamurron mukaan yöpymispaikkoja on varattu jo runsaasti ja aiempaa varhaisemmassa vaiheessa.

Rengastien suosion odotetun kasvun taustalla on monta tekijää. Korona pitää matkailijat kotimaassa. Lisäksi luontomatkailu on nyt suosittua ja pyöräily yleistyy sen myötä.

Sähköavusteisia pyöriä nähdään reitillä taatusti aiempaa enemmän. Akun latauksessa pyöräilijän kannattaa kääntyä majoituspaikan tai yhteysaluksen henkilökunnan puoleen.

Tänä kesänä rengastien varrelle on tulossa pyörien huoltopisteitä, joista löytyy perustyökalut omatoimiseen pyörän huoltoon.

Östern-alus kulkee Rymättylän Hangan satamasta Seilin kautta Nauvoon. Tätä yhteys mahdollisti Pienen Rengastien rakentamisen. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Lauttakyytiä ja polkemista vuorotellen

Saariston rengastien ja sen rinnalle rakennetun Pienen rengastien erityinen viehätys perustuu merimaisemiin ja vaihtelevaan kulkemiseen.

Noin 200 kilometrin mittaisella reitillä poljettavat matkat katkeavat mukavasti lauttamatkoihin. Saaristohenkisiä pysähdyspaikkoja löytyy muun muassa Nauvon, Korppoon, Houtskarin, Kustavin ja Taivassalon taajamissa.

Juuri tämä saarelta saarelle kulkeminen lautoilla ja yhteysaluksilla on Thomas Whiten mielestä sellainen elämys, jota Australiasta ei taatusti löydy.

Lue myös:

.
.